Egypte: honderden mensen verdwenen en gefolterd

Egypte: honderden mensen verdwenen en gefolterd

Rapport

De Egyptische Nationale Veiligheidsdienst (National Security Agency, NSA) ontvoert, foltert en laat mensen verdwijnen in een poging oppositie en vreedzaam protest te smoren.

Dit zegt Amnesty International in een nieuw rapport waaruit een ongeziene toename van gedwongen verdwijningen sinds begin 2015 blijkt.

Egypt: ‘Officially, you do not exist’: Disappeared and tortured in the name of counter-terrorism documenteert hoe honderden studenten, politieke activisten en demonstranten ontvoerd worden door de staat en nadien zonder enig spoor verdwijnen. Volgens plaatselijke ngo’s verdwijnen elke dag gemiddeld 3 à 4 mensen nadat ze meestal door zwaarbewapende agenten onder leiding van de NSA uit hun huis ontvoerd werden. Velen worden maanden aan een stuk vastgehouden en vaak gedurende de volledige periode geblinddoekt en gehandboeid.

“Dit rapport onthult de weerzinwekkende en barbaarse technieken die de Egyptische autoriteiten toepassen om demonstranten en dissidenten af te schrikken,” zegt Philip Luther, directeur Midden-Oosten en Noord-Afrika van Amnesty International.

“Gedwongen verdwijning is een belangrijk werkinstrument geworden van de staatspolitie. Iedereen die kritiek durft te uiten is in gevaar. De strijd tegen terreur wordt als excuus gebruikt om deze mensen te ontvoeren, ondervragen en folteren.”

“De Egyptische autoriteiten ontkenden al meermaals dat gedwongen verdwijning wordt toegepast, maar de verschillende dossiers in dit rapport bewijzen het tegendeel. Het rapport legt niet enkel de wreedheden van de staatsveiligheid bloot, maar ook de medeplichtigheid van gerechtelijke autoriteiten die bereid zijn de gruwel te verdoezelen en de folterpraktijken meestal niet willen onderzoeken.”

Download het volledige rapport