Egypte: een generatie jonge activisten achter de tralies

Egypte: een generatie jonge activisten achter de tralies

Rapport

De Egyptische autoriteiten treden hard op tegen jonge activisten die kritiek hebben op het beleid. Het land is vervallen in een repressieve politiestaat die elk protest meedogenloos in de kiem smoort. 

Dit schrijft Amnesty International in het rapport Generation Jail: Egypt’s youth go from protest to prison waarin het verhaal beschreven wordt van 14 jonge activisten die zoals duizenden anderen willekeurig gearresteerd en opgesloten werden. Het rapport toont duidelijk aan dat Egypte opnieuw een politiestaat is geworden.

“Twee jaar na het afzetten van president Mohamed Morsi hebben de massale demonstraties plaatsgemaakt voor massale arrestaties. Zonder oponthoud worden jonge activisten geviseerd. De hoop van een hele generatie op een betere toekomst wordt zo de kop ingedrukt," zegt Hassiba Hadj Sahraoui van Amnesty International. 

“EGYPTE IS VERVALLEN TOT EEN OPENLIJK REPRESSIEF REGIME."
___________________
Hassiba Hadj Sahraoui, Amnesty International

“Na de opstand in 2011 werd de jeugd van Egypte gezien als een baken van hoop zowel door de militaire leiders in het land als door de internationale partners. Hun idealisme en hun inzet voor ‘brood, vrijheid en sociale rechtvaardigheid’ was een cruciale kracht voor verandering. Maar vandaag zitten veel van die jonge activisten achter de tralies. Alles wijst er op dat Egypte vervallen is tot een openlijk repressief regime.”

41 000 slachtoffers van repressie

Abdel Fattah al-Sisi’s regering is nu al een jaar aan de macht en niets wijst erop dat de repressie afgezwakt zal worden. Meer dan 41 000 mensen zijn nu opgepakt, aangeklaagd, beschuldigd van een misdrijf of veroordeeld na een oneerlijk proces. Dit choquerend cijfer komt van de Egyptische mensenrechtenactivisten zelf.

"De omvang van de repressie is overweldigend. Niets houdt de Egyptische autoriteiten tegen bij het onderdrukken van de critici,” zegt Hassiba Hadj Sahraoui. 

De meeste activisten zijn veroordeeld tijdens massaprocessen, zonder of op grond van weinig bewijs, of alleen op  grond van getuigenissen van leden van het veiligheidsapparaat. Anderen zitten al lang vast zonder aanklacht of proces. Een van hen is Mohamed Ahmed Hussein, een 19-jarige jongen die gearresteerd werd vanwege een slogan op zijn T-shirt.

Lees meer in het Engelstalige persbericht.

hier niet op duwen