Eerste stap voor Shell: 1 miljard dollar voor schoonmaak Nigerdelta

Eerste stap voor Shell: 1 miljard dollar voor schoonmaak Nigerdelta

Persbericht

Het olieconcern Shell moet 1 miljard US dollar betalen om de vervuiling op te ruimen in de Nigerdelta die veroorzaakt werd door olielekken. Dit zeggen Amnesty International en het Centre for Environment, Human Rights and Development (CEHRD) in een nieuw rapport.

Het rapport The True Tragedy: Delays and failures in tackling oil spills in the Niger Delta beschrijft de verwoestende impact van twee immense olielekken in Bodo, Ogoniland, in 2008.

De twee lekken in 2008 zijn veroorzaakt door mankementen en slijtage van de pijpleidingen. Onlangs heeft Shell de verantwoordelijkheid voor de lekken aanvaard. Het bedrijf wachtte echter wekenlang om beide lekken te dichten. Duizenden vaten olie vervuilden het land en het water in en rond Bodo, een stad met ongeveer 69.000 inwoners. De vervuiling werd drie jaar na datum nog steeds niet opgeruimd.

Tragedie in Bodo

De impact van beide lekken op de lokale gemeenschap is immens. Fundamentele rechten zoals het recht op een adequate levensstandaard, het recht op water en het recht op gezondheid worden flagrant geschonden. De lokale bevolking is grotendeels afhankelijk van de visserij en landbouw. Sinds de lekken zijn er bijna geen vissen meer en groeien de gewassen zeer slecht. Er zijn maar weinig alternatieve jobs in de regio en jonge mensen zijn verplicht om elders werk te gaan zoeken. Bovendien kampen velen met ernstige gezondheidsproblemen. 

Shell beweert dat het inspanningen doet in Bodo, maar daarbij gehinderd wordt door sabotage. Dit trekken Amnesty International en het CEHRD in twijfel. Sabotage en illegale aftapping zijn een ernstig probleem in de Nigerdelta dat moet aangepakt worden, maar Shell gebruikt sabotage te makkelijk als excuus. De twee lekken in 2008 zijn veroorzaakt door defecten aan de pijpleidingen, niet door sabotage. Dat heeft Shell zelf erkend.

Bovendien staat duidelijk in de Nigeriaanse wetgeving dat een oliebedrijf élk lek moet herstellen en de gevolgen ervan moet opruimen, ongeacht de oorzaak van het lek. Amnesty en het CEHRD vragen Shell om onmiddellijk te starten met de opruim van Bodo.

Ook de Nigeriaanse overheid moet orde op zaken stellen en de activiteiten van oliebedrijven beter controleren. De wetgeving moet waar nodig aangepast worden en vooral beter uitgevoerd worden. Momenteel zijn oliebedrijven vrij te doen en te laten wat ze willen. Ze blijven ongestraft als ze de regelgeving niet naleven.

Een recent rapport van de Verenigde Naties concludeerde dat Ogoniland meer dan 25 jaar zal nodig hebben om te herstellen van de decennialange olievervuiling. Het VN-rapport riep op om een fonds op te richten dat de schoonmaak moet bekostigen. Amnesty en het CEHRD vragen aan Shell om alvast 1 miljard US dollar in het fonds te storten.

Lees het Engelstalige persbericht Shell must pay US$1 billion in first step to clean up Niger Delta