Afbeelding
© Ascom/ Câmara Rio
Goed nieuws

Een mijlpaal richting gerechtigheid voor Marielle Franco

28 oktober 2024

Na zes jaar, zeven maanden en zeventien dagen van volharding en strijd heeft een volksjury in Rio de Janeiro de voorheen militaire politieagenten Ronnie Lessa en Élcio Queiroz veroordeeld voor de moord op activiste en politica Marielle Franco en haar chauffeur Anderson Gomes. Een belangrijke mijlpaal op de lange weg naar gerechtigheid. Een eerste stap richting antwoorden waar Brazilië en de internationale gemeenschap al jaren naar op zoek zijn.

Zij aan zij met familie en naasten

Vanaf het moment waarop de moord plaatvond, mobiliseerde Amnesty samen met de familie en naasten haar achterban. Er werden protesten, wakes en schrijfacties georganiseerd. In het kader van de Schrijfmarathon werden wereldwijd miljoenen brieven geschreven en petitiehandtekeningen ingezameld. Onvermoeibaar toonden familie, naasten en activisten zich in de zoektocht naar gerechtigheid. Het is die onvermoeibare inzet die ons vandaag hier brengt.

De zoektocht naar gerechtigheid gaat verder

De veroordeling van Lessa en Queiroz is een belangrijke stap, maar dit is niet het einde van de zoektocht. Het is essentieel dat alle betrokkenen bij dit brute misdrijf, met name ook de opdrachtgevers en intellectuele daders, ter verantwoording geroepen worden. Het werk is niet klaar. Ook wie het onderzoek vertraagde of verhinderde dient berecht te worden.

“Vandaag hernieuwen we als Amnesty de inzet voor gerechtigheid en blijven we wereldwijd mobiliseren zodat alle verantwoordelijken gestraft worden. Deze eerste stap voedt de kracht en zekerheid dat we samen in staat zijn een wereld op te bouwen waarin vechten voor gerechtigheid de moeite waard is.”, aldus Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen

Een Braziliaans icoon, nu en voor altijd

Marielle Franco, die in 2016 verkozen werd als gemeenteraadslid van Rio de Janeiro, stond bekend als LGBTI+ activist. Ze hekelde het wangedrag van de politie en de buitengerechtelijke executies, vooral in de favelas (sloppenwijken). Enkele dagen voordat ze werd vermoord, was ze benoemd tot rapporteur van de commissie die de inzet van het leger in de favelas monitort.

In de nacht van 14 maart 2018 werden de toen 38-jarige Marielle Franco en haar chauffeur Anderson Gomes vermoord terwijl ze na een debat met jonge zwarte vrouwen op weg naar huis waren. Haar moord leek goed voorbereid: vijf bewakingscamera’s op de plaats waar ze met kogels werd doorzeefd, waren een dag eerder uitgeschakeld.

Toen de moord bekend werd, ging er een schokgolf door Rio de Janeiro, Brazilië en rouwde de wereld mee om het verlies van het Braziliaanse mensenrechtenicoon.

Lees ook

Meer nieuws