Afbeelding
Eedaflegging Trump – globale oproep om mensenrechten te respecteren
Persbericht

Eedaflegging Trump – globale oproep om mensenrechten te respecteren

20 januari 2017

Naar aanleiding van zijn eedaflegging als 45e president van de Verenigde Staten vraagt Amnesty International aan Donald Trump om mensenrechten in eigen land en daarbuiten te beschermen.

De organisatie lanceert vandaag een globale petitie en steunt de Women’s March on Washington. In Brussel neemt een Amnesty-delegatie deel aan Light4Rights, de Brusselse Women’s March.

“Indien Trump de retoriek van haat en angst die hij hanteerde tijdens de verkiezingscampagne doortrekt in zijn beleid dan is het risico groot dat de mensenrechten van een grote groep mensen geschonden zal worden. Amnesty roept hem dan ook op om zich vanaf nu voor de volle honderd procent te engageren voor de mensenrechten van iedereen,” zegt Lore Van Welden, woordvoerder van Amnesty International Vlaanderen.

De mensenrechtenorganisatie vraagt in het bijzonder aandacht voor alle mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld en mensenrechtenactivisten die hun leven vaak op het spel zetten om de rechten van anderen te beschermen.

Vluchtelingen

Trump komt aan de macht op het ogenblik dat de grootste vluchtelingencrisis sinds WOII de wereld teistert. Het is nu tijd om de ronduit foutieve en stigmatiserende verklaringen over vluchtelingen achterwege te laten en de goede reputatie van de VS wat betreft de opvang van mensen op de vlucht te eerbiedigen.

“De wereldwijde repercussies voor vluchtelingen zullen bijzonder groot zijn indien de VS hen de rug toekeert. Andere landen zullen zich door het Amerikaanse voorbeeld gesterkt voelen om eveneens hun internationale verplichtingen tegenover mensen op vlucht naast zich neer te leggen,” waarschuwt Lore Van Welden.

Mensenrechtenactivisten

Geweld tegen mensenrechtenverdedigers neemt steeds meer toe. Over heel de wereld worden vreedzame demonstranten, journalisten, activisten, advocaten en dissidente stemmen vervolgd, opgesloten en aangevallen.

“Het intimiderend taalgebruik van Trump tegenover al wie een andere mening is toegedaan dan hem, belooft weinig goeds. Amnesty vraagt daarom met aandrang aan de nieuwe president om mensenrechtenactivisten in binnen- en buitenland te beschermen en het recht op vrije meningsuiting te respecteren.”

Presidentieel nalatenschap

Amnesty International heeft zich eerder al bezorgd uitgelaten over enkele campagnevoorstellen van Trump zoals een moslimregister en het verbannen van moslimvluchtelingen. De organisatie was ook erg ongerust over de verbale aanvallen tegen vrouwen, mensen met een andere huidskleur, mensen met een beperking, holebi’s, activisten, journalisten en andere critici.

Amnesty herhaalt vandaag ook haar oproep aan Trump om foltering te verwerpen en het detentiecentrum op Guantánamo te sluiten.

“Elke dag is een nieuwe kans voor Trump om een nieuwe weg in te slaan. Elke beleidskeuze zal bepalend zijn voor zijn presidentieel nalatenschap. Amnesty hoopt dat hij kiest om mee werken aan wereld waarin haat, angst en discriminatie onbestaande zijn,” besluit Lore Van Welden.

Eis dat president Trump voor mensenrechten kiest

Lees ook

Meer nieuws