Ecuador: Landrechtenactiviste krijgt bescherming

Ecuador: Landrechtenactiviste krijgt bescherming

Goed nieuws

De Ecuadoriaanse Patricia Gualinga wordt niet langer bedreigd. De leider van de inheemse Quichua-indianen vertelde aan Amnesty-medewerkers dat zij nu bescherming krijgt. Dat gebeurde nadat Amnesty een wereldwijde actie voor haar had uitgezet. De actie volgde nadat een man stenen door de ramen van Gualinga’s huis had gegooid, terwijl hij doodsbedreigingen riep.

Onderzoek in het slop

Hoewel het nu rustig is rond Patricia Gualinga, maakt zij zich zorgen omdat na drie maanden nog geen vorderingen zijn gemaakt in het onderzoek naar de aanval. Gualinga vertelde Amnesty dat de Openbaar Aanklager haar de toegang weigert tot het bewijsmateriaal dat tot nu toe is verzameld. Daar zitten ook beelden bij van camera’s die dicht bij haar huis hangen. Daarop is wellicht te zien wie de aanvaller is.

Strijd voor eigen grond

Patricia Gualinga is leider van de Quichua-indianen. De grond van hun voorouders ligt in het oosten van Ecuador. Hun land wordt bedreigd door de winning van grondstoffen, waaronder olie. Veel inheemse leiders hebben hun bezorgdheid geuit over de bodemexploitatie en hebben gezegd dat ze zijn lastiggevallen en bedreigd vanwege hun mensenrechtenwerk.

Amnesty blijft de zaak van Patricia Gualinga volgen.