Duizend zweepslagen en tien jaar cel voor Saudische activist

Duizend zweepslagen en tien jaar cel voor Saudische activist

Persbericht

De Saudische blogger en internetactivist Raif Badawi is gisteren veroordeeld tot tien jaar cel, duizend zweepslagen en een boete van 1 miljoen Saoedische riaal (226 000 euro) voor het beledigen van de islam. Amnesty roept de Saudische autoriteiten op dit schandalige vonnis in te trekken.

Badawi (1982) is mede-oprichter  van een van de grootste online fora van Saudi-Arabië, Saudi Arabian Liberals. Zijn veroordeling maakt deel uit van een meedogenloze campagne van de autoriteiten om vreedzame activisten in Saudi-Arabië de mond te snoeren. Hierbij worden ernstige maatregelen, zoals zware gevangenisstraffen en lijfstraffen niet geschuwd.

Amnesty is fel tegen het gebruik van lijfstraffen, zoals zweepslagen. Ze zijn in strijd met het internationaal recht, dat marteling en andere wrede, inhumane en vernederende straffen verbiedt.

Raif Badawi werd in 2012 opgesloten voor het overtreden van een Saudische internetwet en voor het beledigen van religieuze autoriteiten in zijn teksten die hij op internet publiceerde. Hij werd toen veroordeeld tot zeven jaar cel en zeshonderd zweepslagen. Toen Badawi in december 2013 in beroep ging tegen de veroordeling, werd het vonnis ingetrokken en oordeelde het Hoger Beroepshof dat de zaak opnieuw moest worden bekeken. De rechtbank kwam vervolgens met dit nieuwe, zwaardere vonnis.

hier niet op duwen