DRC: vijf jongerenactivisten vrijgelaten

DRC: vijf jongerenactivisten vrijgelaten

Goed nieuws

Op 20 maart 2018 werden Rachel Pilipili, Francois Kahombo Hangi, Justin Mutabesha, Benjamin Kamuntu en Parfait Muhani, vijf activisten van de Congolese jongerenbeweging LUCHA, vrijgelaten.

Rachel Pilipili, Francois Kahombo Hangi, Justin Mutabesha, Benjamin Kamuntu en Parfait Muhani zijn lid van LUCHA. Deze jongerenbeweging roept president Kabila op af te treden nu zijn tweede en laatste termijn volgens de Congolese grondwet is verstreken sinds december 2016.

De vijf activisten werden op 21 januari opgepakt tijdens een vreedzame demonstratie georganiseerd door de katholieke kerk in Goma. Ze werden eerst dagenlang vastgehouden in een overbevolkte, ongeventileerde en donkere ondergrondse politiecel genaamd Kahembe in Goma. Ze mochten geen contact hebben met hun familie of een advocaat. Alle vijf zeggen ze te zijn geslagen door de agenten.

De vijf werden beschuldigd van 'diefstal', 'vernieling' en 'inbraak'. Na twee maanden in de cel werden ze onschuldig bevonden en onvoorwaardelijk vrijgelaten.

Amnesty International is erg verheugd over de vrijlating van de vijf LUCHA-activisten, al hadden ze nooit in de cel mogen belanden. Ze kwamen enkel vreedzaam op voor hun mening, een recht dat de Congolese autoriteiten dringend moeten respecteren, ook als die mening kritisch is voor de regering. 

hier niet op duwen