Afbeelding
DRC: Vano Kiboko is weer vrij
Goed nieuws

DRC: Vano Kiboko is weer vrij

11 augustus 2016

Vano Kiboko, die sinds december 2014 opgesloten was, werd vrijgelaten uit de gevangenis nadat hij zijn gevangenisstraf had uitgezeten.

Vano Kiboko is kamerlid voor Kolwezi. Hij behoorde tot de presidentiële meerderheid.

Tijdens een persconferentie op 27 december 2014 veroordeelde Vano Kiboko het politiegeweld tijdens een manifestatie op 8 december 2014. Daarbij kwam een 38-jarige vrouw om het leven. Hij verklaarde tevens dat de presidentiële meerderheid werk moest maken van de opvolging van president Kabila en dat Moïse Katumbi, toen gouverneur van Katanga, een goede kandidaat zou zijn.

Vano Kiboko werd gearresteerd op 29 december 2014 en op 9 januari 2015 beschuldigd van aanzetting tot (rassen)haat en verspreiding van valse geruchten. In mei 2015 kondigde hij vanuit zijn cel aan dat hij de presidentiële meerderheid verliet en op 14 september 2015 werd hij veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. Toen hij hiertegen in beroep ging werd zijn straf teruggebracht tot 16 maanden.

Vano Kiboko zat zijn straf uit in de centrale gevangenis van Makala in Kinshasa, toen hij werd overgebracht naar militaire gevangenis van Ndolo, ook in Kinshasa, op 27 januari. Een regeringswoordvoerder beschuldigde hem van het creëren van een 'opstandige beweging' in de centrale gevangenis van Makala zonder dat hij geloofwaardige informatie kon geven die deze beschuldigingen ondersteunden.

Amnesty International beschouwde Vano Kiboko als een gewetensgevangene, veroordeeld omdat hij op een vreedzame manier gebruik maakte van zijn recht op vrije meningsuiting en voerde actie voor zijn vrijlating. Hartelijk dank aan de vele activisten die in actie kwamen!

Lees ook

Meer nieuws