Afbeelding
Door de ogen van een vluchteling
Persbericht

Door de ogen van een vluchteling

25 januari 2018

Met film vraagt Amnesty om meer begrip voor vluchtelingen

Amnesty International lanceert de korte film ‘Door de ogen van een vluchteling’. De film gaat over een indrukwekkend project waarbij vijf mensen onder hypnose worden gebracht en de reis van een Syrische vluchteling beleven.

Onder begeleiding van hypnotherapeut Jos Claus leggen ze dezelfde reis af die de 29-jarige Marwa moest afleggen om uiteindelijk veilig in Nederland aan te komen.

Bekijk de film:

Marwa’s reis begon in april 2015 toen er een raket op haar huis viel. In een klap verloor ze toen haar broertje en zusje. Maandenlang werd haar dorp gebombardeerd. Nadat haar andere broer vluchtte, besloot ook Marwa veiligheid te zoeken in Europa. Ze begon aan een helse reis waarbij ze meerdere malen de dood in de ogen zag.

Fundamentele verandering van discours

Met dit project laat Amnesty International Nederland, de initiatiefnemers, de deelnemers deze reis door de ogen van Marwa beleven. "Het is voor veel mensen moeilijk om zich een voorstelling te maken van de reis die een vluchteling moet afleggen om in Nederland te komen. Als mensen zich echt kunnen inleven in hoe het is om te moeten vluchten, dan kan dat ons begrip voor vluchtelingen vergroten. Dit kan de manier waarop we spreken over vluchtelingen fundamenteel veranderen", aldus Eduard Nazarski, directeur van Amnesty International Nederland.

Volgens Hetty (71), een van de deelnemers, was de hypnose-sessie enorm aangrijpend. "Ik vind het fijn dat ik dit gedaan heb, want ik kan me nu nog meer inleven in wat die mensen meegemaakt hebben. Als je het op tv ziet komt het minder binnen dan als je er zelf zo tussenin zit."

Bekijk meer reacties van de deelnemers op https://youtu.be/FNXr9ZQE1v0

65 miljoen mensen op de vlucht

Wereldwijd zijn meer dan 65 miljoen mensen op de vlucht. Achter elk van die mensen zit een persoonlijk verhaal. Nazarski: "Als je enkele van die verhalen kent en beleeft, is het makkelijker om een helpende hand uit te steken. We willen dat er in onze samenleving meer begrip is voor het lot van vluchtelingen."

Wat doet Amnesty voor vluchtelingen?

Mensen die vluchten hebben recht op bescherming. Amnesty doet onderzoek naar mensenrechtenschendingen van vluchtelingen in conflictgebieden, in de regio, aan de grenzen van Europa en in België. We voeren actie om bij politieke leiders aan te dringen op bescherming van vluchtelingen. We lobbyen in Europa voor meer steun aan opvanglanden in de regio en het bieden van veilige, legale routes naar Europa. En we creëren bewustwording over waarom mensen vluchten en over de noodzaak om vluchtelingen te beschermen.

Steun Amnesty International

Lees ook

Meer nieuws