Doodvonnis van tiener Magai ingetrokken

Doodvonnis van tiener Magai ingetrokken

Goed nieuws

De autoriteiten van Zuid-Soedan hebben het doodvonnis van Magai Matiop Ngong  vernietigd. Amnesty-supporters van over de hele wereld SCHREVEN HIERVOOR honderdduizenden brieven. 

Magai Matiop Ngong uit Zuid-Soedan was pas 15 jaar toen hij met een afgeketste kogel ongewild zijn neef dodelijk verwondde. Tijdens zijn rechtszaak legde Magai uit dat het een ongeluk was. Toch veroordeelde de rechter hem voor moord en sprak hij de doodstraf uit voor Magai. De jongen had geen advocaat die hem bijstond.

"We verwelkomen de beslissing van het Hof van Beroep om de doodstraf van Magai Matiop Ngong te vernietigen",  zegt Deprose Muchena van Amnesty International. "Magai is een van de gelukkigen. Sinds mei 2018 zijn ten minste twee andere mensen geëxecuteerd, die ten tijde van hun misdrijf kind waren."

In strijd met de mensenrechten

De terdoodveroordeling van Magai was in strijd met zowel het internationaal recht als de Zuid-Soedanese grondwet. Deze verbieden de doodstraf voor mensen die jonger waren dan 18 jaar op het moment van een misdrijf. Het Hof van Beroep heeft de zaak nu doorverwezen naar het Zuid-Soedanese Hooggerechtshof, dat zal moeten oordelen over een passende straf.

Wereldwijde schrijfactie

Tijdens Amnesty’s wereldwijde Schrijfmarathon kwamen in 2019 meer dan 765.000 mensen voor Magai in actie. We riepen samen de Zuid-Soedanese president Salva Kiir op om het doodvonnis in te trekken en schreven solidariteitskaartjes naar Magai. Schrijven werkt!

Zuid-Soedan is een van de vier landen in Sub-Sahara-Afrika die in 2018 en 2019 doodvonnissen voltrokken. Toch zijn er wereldwijd steeds minder landen die mensen straffen door ze te executeren. Een goede zaak volgens Amnesty International, want in een rechtvaardige samenleving kan de doodstraf nooit een gepaste straf zijn. Lees meer over ons standpunt over de doodstraf.

hier niet op duwen