Doodstraf drie jonge Saudische mannen ingetrokken

Doodstraf drie jonge Saudische mannen ingetrokken

Goed nieuws

De Saudische autoriteiten hebben de doodstraffen van drie shiitische activisten ingetrokken. De mannen werden als tiener opgepakt tijdens protesten en ter dood veroordeeld.

Ali al-Nimr, Abdullah al-Zaher en Dawood al-Marhoon werden gearresteerd toen ze respectievelijk 17, 16 en 17 jaar waren. De jongens hadden deelgenomen aan protesten tegen de overheid in de oostelijke provincies van Saudi-Arabië. Na oneerlijke rechtszaken werden ze alledrie in 2014 ter dood veroordeeld. Amnesty International voerde sindsdien wereldwijd actie tegen deze doodstraffen.

Doodstraf omgezet

De doodvonnissen van de drie mannen zijn omgezet naar 10-jarige gevangenisstraf. De tijd die ze al vastzitten, wordt daarvan afgetrokken, wat zou betekenen dat de mannen in 2022 vrijkomen.

‘Het nieuws dat deze jonge mannen niet geëxecuteerd gaan worden komt zeker als een enorme opluchting voor hen en voor hun families. Ze zaten jaren gevangen in de dodencel’, zegt Lynn Maalouf van Amnesty International. ‘Deze drie mannen werden veroordeeld na oneerlijke rechtszaken waarin zogenaamde ‘bekentenissen’ werden gebruikt die na marteling waren verkregen. Ze zaten de beste jaren van hun leven gevangen, na deze oneerlijke rechtsgang, en werden jarenlang gescheiden van hun geliefden.’

Doodstraf voor minderjarigen

Het is volgens internationale mensenrechtenverdragen niet toegestaan de doodstraf op te leggen aan mensen die minderjarig (onder de 18 jaar) waren ten tijde van hun misdrijf. Het afgelopen jaar is het gebruik van de doodstraf in Saudi-Arabië afgenomen. Het zou mooi zijn als dit een omslag betekent voor het land, en als de autoriteiten een einde maken aan het opleggen van de doodstraf voor minderjarigen en hervormingen doorvoeren richting een complete afschaffing van de doodstraf.

Afname doodstraf in Saudi-Arabië

Volgens de Saudische Mensenrechtencommissie is het aantal executies in 2020 met 85 procent afgenomen ten opzichte van 2019. Dit had deels te maken met een stop op executies voor drugsgerelateerde misdrijven om ‘meer niet-gewelddadige criminelen een tweede kans te geven’. Dit moratorium werd niet eerder officieel bekendgemaakt.

In april 2020 kondigden de Saudische autoriteiten aan te gaan stoppen met het opleggen van de doodstraf aan minderjarigen.

 

hier niet op duwen