Donkere dag voor lhbti-gemeenschap in Hongarije na aanname homofobe wet

Donkere dag voor lhbti-gemeenschap in Hongarije na aanname homofobe wet

Actueel

In Hongarije heeft het parlement een wet aangenomen waardoor ongetrouwde koppels het recht om kinderen te adopteren is ontnomen. Ook werden twee constitutionele amendementen aangenomen die de rechten van lhbti’ers (lesbiennes, homo- en biseksuelen, transgender- en  interseksmensen) verder inperken.


"Dit is een donkere dag voor de Hongaarse lhbti-gemeenschap en een donkere dag voor de mensenrechten. Deze discriminerende, homofobe en transfobe nieuwe wetten – die er door gejaagd zijn onder het mom van de coronapandemie – zijn een nieuwe aanval van de autoriteiten op lhbti’ers. "

DAVID VIG, directeur van Amnesty Hongarije

Moeder is een vrouw en vader is een man

Het Hongaarse parlement keurde een wetsvoorstel goed dat adoptie voor ongehuwde stellen verbiedt en de grondwet wijzigt waarin nu staat dat ‘moeder een vrouw is en vader een man’ en dat Hongarije ‘de zelfidentiteit van het geslacht van de kinderen bij geboorte beschermt’, wat transgender en intersekse mensen in Hongarije verder stigmatiseert.

Rechten van lhbti-kinderen en -ouders verder ingeperkt

Ook Katrin Hugendubel van de International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (ILGA) veroordeeld de nieuwe wetten. ‘Deze wetten perken de rechten van lhbti-kinderen en -ouders in Hongarije verder in. Lhbti-kinderen zullen gedwongen worden om in een omgeving op te groeien waarin het moeilijker is hun identiteit te uiten. Ook wordt hen de kans ontnomen om tot veilige en liefhebbende gezinnen te behoren aangezien adoptie alleen is toegestaan door getrouwde heteroseksuele stellen.’

Transgenderrechten al eerder beperkt

‘Eerder dit jaar maakte Hongarije het transgender mensen al onmogelijk om hun naam te veranderen en wettelijk erkend te worden,’ zegt Masen Davis van Transgender Europe. Die wet vereist de registratie van het geslacht waarmee iemand geboren wordt in het nationale register van geboorte, huwelijk en overlijden. Dat kan later niet meer veranderd worden. Dit betekent dat de identificatiedocumenten van individuen dezelfde, onveranderlijke informatie bevatten, waardoor transgenders en intersekse mensen niet meer hun naam kunnen registreren die bij hun genderidentiteit past en ze dus ook niet de bijbehorende documenten kunnen krijgen.

Vijandig klimaat

‘We zijn ernstig bezorgd over de gezondheid en veiligheid van trans-kinderen en -volwassenen in het vijandige klimaat in Hongarije,’ zegt Davis. ‘We roepen Ursula von der Leyen, president van de Europese Unie, op om de rechten van lhbti-ouders aan de orde te stellen, en bij de beoordeling van de rechtsstaat door de Europese Commissie en de lopende artikel 7-procedure het verbod op wettelijke gendererkenning aan te kaarten.