Afbeelding
Dertien mensen vrijgelaten uit geheime detentiecentra Oekraïne
Rapport

Dertien mensen vrijgelaten uit geheime detentiecentra Oekraïne

29 augustus 2016

Het bewijs dat de Oekraïense autoriteiten op grote schaal gebruikmaken van geheime detentie stapelt zich op. Dertien mensen zijn onlangs vrijgelaten uit een instelling van de geheime dienst, bevestigen zowel Human Rights Watch (HRW) als Amnesty International.

De vrijlating komt na een gezamenlijk rapport van HRW en Amnesty, dat op 21 juli werd gepubliceerd. Daarin wordt aangetoond dat zowel de machthebbers in Oekraïne als de pro-Russiche seperatisten tijdens het conflict in het oosten van Oekraïne gevangenen martelden en opsloten in geheime detentiecentra. Oekraïne ontkent het bestaan van geheime gevangenissen.

Aanvullend bewijs

Inmiddels hebben HRW en Amnesty de militair openbaar aanklager in Oekraïne nieuw bewijsmateriaal opgestuurd. Daarin zijn getuigenissen opgenomen van enkele van de vrijgelaten gevangenen en van vijf mensen die nog in geheime detentie zitten.

Vlak voor de publicatie van het rapport overhandigden de organisaties de militair openbaar aanklager een lijst met de namen van zestien mensen die zeer waarschijnlijk gevangen werden gehouden. De aanklager beloofde persoonlijk toe te zien op een onderzoek naar de geheime gevangenissen. Sindsdien zijn twaalf mensen van deze lijst op vrije voeten.

Verder onderzoek noodzakelijk

De vrijlating van de dertien gevangenen is goed nieuws, maar bevestigt de noodzaak voor onderzoek naar deze misstanden. De recente interviews met (voormalige) gevangenen bevestigen het zorgwekkende beeld dat uit het rapport van 21 juli naar voren komt.

Amnesty en HRW roepen de Oekraïense autoriteiten op om een gedegen, onafhankelijk en doeltreffend onderzoek te doen naar deze zaken en de veiligheid van vrijgelaten gevangenen te waarborgen.

Lees het volledige Engelstalige persbericht: Ukraine: Authorities must commit to a thorough investigation after 13 people released from secret detention

Lees ook

Meer nieuws