Demonstratie voor Chinese ambassade

Demonstratie voor Chinese ambassade

Persbericht

Op woensdag 12 juli demonstreerden Amnesty-activisten voor de Chinese ambassade in Brussel. China moet Liu Xiaobo en Su Changlan dringend de nodige medische zorgen geven.

Het is slecht gesteld met de mensenrechten in China. Een groot aantal mensenrechtenverdedigers zit in de gevangenis omwille van hun engagement voor mensenrechten. 


"Wij klagen de lamentabele toestand van de mensenrechten in China aan"


“Advocaten, schrijvers, journalisten en activisten worden in China veroordeeld tot zware gevangenisstraffen, enkele en alleen omdat ze fundamentele rechten verdedigen. Sommigen moeten het met hun gezondheid bekopen. Op dit ogenblik is Liu Xiaobo, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, terminaal ziek. Wij klagen de lamentabele toestand van de mensenrechten in China aan, naar zijn voorbeeld,” zegt Eva Berghmans, beleidsverantwoordelijke van Amnesty International.

Liu Xiaobo is terminaal ziek door leverkanker. Hij ontwikkelde de kanker gedurende zijn gevangenschap. Amnesty vraagt dat hij eindelijk het recht krijgt op de medische verzorging van zijn keuze, en dat de Chinese autoriteiten hem zonder uitstel en zonder voorwaarden vrijlaten. Deze eis geldt ook voor de andere gewetensgevangenen in China. Liu Xia, de echtgenote van Liu Xiaobo, heeft al jaren huisarrest. Dit huisarrest moet opgeheven worden. 

Amnesty International vraagt eveneens aandacht voor Su Changlan. Zij is een mensenrechtenverdediger die, net als Liu Xiaobo, een gevangenisstraf uitzit en in slechte gezondheid verkeert. Zij werd in maart 2017 veroordeeld. Ze heeft ernstige hartklachten, en haar gezondheid is door haar opsluiting sterk achteruitgegaan. 

hier niet op duwen