Afbeelding
De Schrijf-Ze-VRIJdag was weer fantastisch!
Blog

De Schrijf-Ze-VRIJdag was weer fantastisch!

08 november 2016

Dit jaar werd de 26ste editie van Schrijf-Ze-VRIJdag georganiseerd. Maar liefst 518 scholen zetten zich in voor kinderrechten.

Net als vorig jaar werd het campagnebeeld van dit jaar ontworpen door twee leerlingen uit het Sint-Lucas Kunstsecundair. De knappe affiches van Loran Bogaert en Lize Meynaerts pronken op verschillende plaatsen in Vlaanderen en Brussel.

Dit jaar werd de vraag gesteld wat kinderrechten zijn? Leerkrachten gingen samen met hun leerlingen opzoek naar een antwoord. Naast het onderzoeken van deze vraag werden ook verschillende briefacties georganiseerd. Dit jaar voerden kinderen en jongeren actie tegen kinderarbeid, voor de rechten van kindvluchtelingen en tegen de doodstraf voor minderjarige daders.

Enkele activiteiten van deze Schrijf-ze-VRIJdag in de schijnwerpers

De jonge mensenrechtenverdedigers legden ontzettend veel creativiteit aan boord om de briefschrijfacties te promoten. Er werd daarom meer aandacht geschonken aan de impact van de sociale media.

De leerlingen van het Maricolen Maldegem Bovenbouw maakten samen een krachtig filmpje om de Schrijf-ze-VRIJdag op school te promoten. Alsook verschillende leerlingen van het Maria Boodschap Lyceum staken een promofilmpje in elkaar. Daarnaast maakte ook de Amnestyraad SJB Mol ter gelegenheid van de Schrijf-ze-VRIJdag een ludiek promotiefilmpje. De leerlingen van het Koninklijk Atheneum te Dendermonde nodigden hun medeleerlingen uit om brieven te schrijven via een filmpjes. Deze filmpjes zijn terug te vinden op onze Pinterestpagina.

Op het Buitengewoon Secundair onderwijs Sint-Lodewijk voor leerlingen met een fysieke beperking maakten enkele leerlingen mooie affiches om hun medeleerlingen op de hoogte te brengen van de Schrijf-ze-VRIJdag.

In Brussel vond een indrukwekkende actie plaats op het Sint-Kathelijneplein. Leerlingen van het Maria Boodschap Lyceum hebben daar een grote briefschrijf- en bewustmakingsactie op poten gezet. De jongeren spraken voorbijgangers aan op schending van kinderrechten. Ze gaven ook verschillende optredens. De sfeer zat er goed in.

In het kader van hun eerste ‘’project’’ in gedragswetenschappen werkten de derdejaars van het Sint-Gabriëlcollege te Boechout rond het “kinderrechtenproject”. De leerlingen onderzochten elk een recht en maakten een creatief werk dat hun recht visueel representeerde. Daarnaast leerden de leerlingen nadenken over de schending van deze rechten over verschillende landen in de wereld, ook in België. De leerlingen toonden met veel trots hun kinderrechtententoonstelling aan de andere leerlingen op de school en aan Amnesty International Vlaanderen.

De werkgroep Wereldburgers van het Onze-Lieve-Vrouw Ten Doorn Instituut te Eeklo organiseerde naar jaarlijkse gewoonte een supergezellig muziekconcert. Onder de prachtige melodieën van het muziekbandje van de school schreven honderden jongeren een brief voor kinderrechten. De Wereldburgers hadden ook poppetjes gecreëerd als symbool voor de strijd tegen schendingen van kinderrechten.

Het Kardinaal van Roey-instituut in Vorselaar mocht niemand minder dan de Kinderrechtencommissarris, Bruno Vanobbergen, verwelkomen binnen zijn schoolmuren. Gedurende twee weken kreeg elke leerling er minstens één uur les over kinderrechten. Met hun smartphones vormden de vierdejaars Latijn de boodschap “Recht op spel, maar niet met kinderrechten”. Eén van de leerlingen schreef ook een strijdgedicht voor de rechten van kindvluchtelingen.


Op kleine blote voetjes
Loopt ze trillend door het vuil
Vluchtig naar wat voedsel zoekend
En bang voor het geluid
In een lichaam zonder naam
zullen dromen dromen blijven
Zonder echt iets te verstaan
Doet ze haar best hen te begrijpen
Op een pad vol scherpe steentjes
leert ze goed en leert ze fout
Trillend op haar smalle beentjes
trekt ze harder aan haar touw
Haar wangen nat van tranen
Haar recht staat schots en scheef
Blootgesteld aan gevaren
Heeft ze lachen nooit geleerd
Starend in de loop
haar wensen onvervuld
Verdrinkend in haar wanhoop
smeekt ze machteloos om hulp

Axelle.


Daarnaast waren er nog veel leerlingen in Vlaanderen en Brussel die in hun pen geschoten zijn om zoveel mogelijk brieven te schrijven.

Hebben brieven effect?

Elk jaar krijgen wij de vraag of het schrijven van brieven werkt? Jazeker! Mensen wiens rechten geschonden werden zeggen dat ze hoop putten uit de gedachte dat mensen overal ter wereld actie voeren om hun leven te veranderen.

Schrijfmarathon 2016

Van 3 tot 31 december kan je opnieuw een schrijfactie organiseren: op school, bij jou thuis, in het jeugdhuis, jouw wereldwinkel, enz. Het kan voor één uurtje tot 24 uur achter elkaar. Hier kan je een gratis actiepakket bestellen met alle benodigde materialen: informatie over de mensen voor wie we schrijven, voorbeeldbrieven, posters, onderleggers en pennen.

Je bent ook van harte welkom op de kick-off van de Schrijfmarathon op 3 december in de Karel De Grote Hogeschool aan de Groenplaats in Antwerpen. We schrijven er van 12u tot 24u. Tussen het schrijven door staat er heel wat gratis entertainment op het programma.

enkele sfeerbeelden

Afbeelding

Lees ook

Meer nieuws