De FIFA moet onderzoek over schade aan werknemers van WK in Qatar openbaar maken
De FIFA heeft vijf maanden geleden een onderzoek ontvangen, waarin haar verantwoordelijkheden op het gebied van de mensenrechten worden beoordeeld ten opzichte van werknemers die schade hebben geleden tijdens het WK in Qatar in 2022. De FIFA moet deze beoordeling onmiddellijk publiceren en ernaar handelen.
Amnesty International heeft begrepen dat een onafhankelijke evaluatie, die begin vorig jaar op het FIFA-congres werd aangekondigd en waarvan de bevindingen in maart door de FIFA-raad werden goedgekeurd, de verantwoordelijkheid van de FIFA erkent om een groot aantal misstanden te verhelpen die tegenover honderdduizenden arbeidsmigranten zijn begaan toen zij Qatar hielpen bij het WK 2022.
“In de aanloop naar het jaarlijkse congres op 17 mei zou de FIFA de door haar bevolen evaluatie van de verantwoordelijkheden van de organisatie om de mensenrechtenschendingen in verband met het WK 2022 te herstellen, openbaar moeten maken en positief en snel op haar aanbevelingen moeten reageren. De FIFA heeft deze beoordeling maanden geleden al ontvangen, maar heeft die nog niet bekendgemaakt, noch actie ondernomen”, zegt Steve Cockburn, hoofd Arbeidsrechten en Sport van Amnesty International.
“Deze vertraging verlengt slechts het lijden van families die dierbaren hebben verloren, en van werknemers die zijn mishandeld terwijl ze FIFA's vlaggenschipevenement mee realiseerden. De FIFA kan die pijn niet wegnemen, maar ze kan wel een duidelijk plan opstellen om tot gerechtigheid te komen en een deel van haar enorme middelen inzetten voor het herstellen van de schade die zij mee heeft veroorzaakt.”
“De inhoud van het rapport zal ongemakkelijke lectuur zijn voor de FIFA, maar er is een overweldigende publieke steun om in actie te komen en er is geen excuus om nog langer te wachten. Een toezegging om de misstanden in verband met het laatste WK voetbal te verhelpen, zou een cruciale stap zijn om de FIFA eindelijk haar verantwoordelijkheid op het gebied van de mensenrechten te laten opnemen, en het zou levensveranderend kunnen zijn voor de werknemers en hun gezinnen.”
Honderdduizenden arbeidsmigranten hebben zwaar geleden tijdens hun werk voor het WK voetbal van 2022 in Qatar. Door de extreme hitte en de onveilige werkomstandigheden kwamen veel arbeiders om, en de Qatarese autoriteiten slaagden er niet in de doodsoorzaken te onderzoeken van duizenden arbeiders in het hele land in de tien jaar voorafgaand aan het toernooi.
Andere arbeiders werden buitensporige rekruteringsvergoedingen beloofd voor bepaalde banen, maar werden later bedrogen en kregen het beloofde geld niet. Ze kregen te maken met erbarmelijke arbeidsomstandigheden of andere vormen van misbruik, waaronder dwangarbeid. Dat heeft ertoe geleid dat velen financieel en emotioneel geruïneerd zijn en niet in staat hun leven weer op te bouwen.
Door het toernooi in 2010 aan Qatar toe te wijzen zonder er eerst voor te zorgen dat er voldoende waarborgen waren getroffen om de mensenrechten te beschermen, heeft de FIFA bijgedragen aan meer dan een decennium van misstanden, die niet zijn verholpen. De afgelopen jaren heeft de FIFA hervormingen doorgevoerd in haar statuten en richtlijnen om haar verplichtingen op het gebied van de mensenrechten beter te erkennen, maar er blijven ernstige twijfels bestaan over haar inzet om deze te handhaven.
De FIFA overweegt momenteel de hostingrechten voor de WK-toernooien voor heren van 2030 en 2034 toe te kennen. Alleen Spanje, Portugal en Marokko hebben gezamenlijk een bod gedaan voor 2030, en Saoedi-Arabië is de enige bieder voor 2034.
“De FIFA kan niet zomaar doorgaan naar volgende toernooien en voorbijgaan aan het lijden, zeker nu de kans om de zaken eindelijk recht te zetten binnen haar bereik ligt. Het is de hoogste tijd voor de FIFA om de beoordeling te publiceren, de misstanden in verband met het laatste WK grondig aan te pakken en eindelijk resultaten te boeken voor de werknemers die het toernooi mogelijk hebben gemaakt", aldus Steve Cockburn.
Achtergrond
De FIFA houdt op 17 mei haar jaarlijkse congres in Bangkok in Thailand, waarbij naar verwachting leden van voetbalbonden uit 211 landen aanwezig zullen zijn.
Uit opiniepeilingen is gebleken dat er brede publieke steun bestaat voor het idee dat de FIFA een mechanisme invoert om werknemers te compenseren die in Qatar zijn misbruikt, en dat mensenrechten een kritische overweging moeten zijn bij de selectie van alle toernooigastheren door de FIFA. Slachtoffers krijgen maar zeer moeizaam toegang tot een fonds dat Qatar in 2020 heeft opgezet. De betalingen zijn beperkt en het is vrijwel onmogelijk voor werknemers of gezinnen om een aanvraag in te dienen na terugkeer naar hun eigen land.
Amnesty International en de #PayUpFIFA coalition hebben campagne gevoerd om de FIFA ertoe aan te zetten haar eigen compensatieregeling op te zetten en te financieren, en hebben opgeroepen om het FIFA World Cup Legacy Fund 2022 te gebruiken om misbruiken te herstellen. Het WK in Qatar was het meest winstgevende toernooi van de FIFA ooit, met een opbrengst van 7,5 miljard dollar.