Afbeelding
De aanval op de Poolse rechtsstaat
Blog

De aanval op de Poolse rechtsstaat

15 augustus 2019

Op 6 mei viel de politie in alle vroegte binnen in het huis van Elżbieta. Ze kwam net terug van een Amnesty-bezoek in België en Nederland. De politie beweerde dat ze posters vonden van Maria met de LGBT-regenboogvlag. Daarom arresteerden ze Elżbieta, hielden haar verschillende uren vast en namen haar laptop, mobiele telefoon en geheugenkaarten in beslag. Ze verdenken haar van het “beledigen van religieuze overtuigingen”.

Op vraag van Amnesty International was Elżbieta naar België en Nederland gereisd om deel te nemen aan verschillende activiteiten waaronder een panelgesprek van MO* magazine over de vervolging van activisten in Polen. De Poolse overheid viseert haar omwille van haar activisme. Elżbieta wordt beschuldigd op basis van artikel 196 van de strafwet: 'belediging van religieuze overtuigingen'. Er hangt haar een celstraf van twee jaar boven het hoofd.

De arrestatie van de activiste werd bovendien openlijk toegejuicht door minister van Binnenlandse Zaken Joachim Brudziński (PiS). "We danken de politie voor de succesvolle opsporing en aanhouding van een persoon die verantwoordelijk wordt geacht voor de ontheiliging van de afbeelding van de Heilige Maria, een van de heiligste iconen voor de Poolse bevolking", schreef minister Brudziński vrijwel onmiddellijk na de politieactie.

Rechters onder druk

Onafhankelijke rechtbanken zijn de enige hoop voor Poolse activisten zoals Elżbieta. Enkel een onafhankelijke rechter kan zich objectief uitspreken over hun zaak. Maar net daar wringt het schoentje. Rechters worden zwaar onder druk gezet als ze de onafhankelijkheid van het Poolse gerecht proberen te beschermen tegen overheidsinmenging.

Amnesty sprak met rechters die onder vuur kwamen te liggen nadat ze vonnissen hadden uitgesproken die de rechten van vreedzame betogers beschermen. Ook als ze juridisch advies inwinnen bij het Europese Hof van Justitie – de hoogste rechtbank van de Europese Unie – worden ze onderworpen aan onderzoeksmaatregelen.

"Wees aandachtig voor wat er in België gebeurt.Denk niet dat Polen een achterlijk land is. Wij zijn Europa. Jullie zijn Europa. Wat in Polen gebeurt, gebeurt in Europa en in België."

Elżbieta tijdens de gespreksavond van MO* en Amnesty

KOM IN ACTIE VOOR ELZBIETA

Lees ook

Meer nieuws