Afbeelding
Conventie over verdwijningen bijna realiteit
Goed nieuws

Conventie over verdwijningen bijna realiteit

16 december 2009

De Internationale Conventie voor de Bescherming van alle Personen van Gedwongen Verdwijningen heeft nog slechts 2 goedkeuringen nodig om bindend te worden nadat Burkina Faso en Chili het als 17e en 18e land bekrachtigden. De conventie zal degene die hun verdwenen geliefden zoeken nieuwe gerechtelijke middelen geven.

"Deze laatste goedkeuringen maken de in werking treding van de conventie tegen eind 2009 mogelijk. We roepen alle landen die het nog niet hebben goedgekeurd op om dit zo snel mogelijk te doen", aldus Christhoper Keith Hall, Senior Legal Adviser bij Amnesty International. "We zijn blij dat Chili ook erkend heeft dat het comité de bevoegdheid heeft klachten van individuen en staten te behandelen". Alle staten die het verdrag goedkeuren of willen goedkeuren moeten zulke verklaringen afleggen.

Amnesty International voert al meer dan een kwart eeuw campagne voor een conventie die wereldwijd gedwongen verdwijningen voorkomt en bevecht.

"Het comité is een nieuw middel om gedwongen verdwijningen aan te klagen. Dit is vooral belangrijk in landen waar de autoriteiten hun verplichtingen niet nakomen inzake het onderzoeken en aanklagen van deze overtredingen", aldus Christhoper Keith Hall.

Het aantal gedwongen verdwijningen neemt wereldwijd toe en er komen steeds meer meldingen van het slecht behandelen, lastig vallen en intimideren van getuigen en familieleden van verdwenen personen. De conventie wil de waarheid aan het licht brengen over gedwongen verdwijningen, de daders straffen en herstel bieden aan slachtoffers en hun familie.

"Slachtoffers van gedwongen verdwijningen en hun families hebben te lang moeten wachten. Als de internationale gemeenschap snel handelt, zou 2009 hen eindelijk een nieuw middel in handen kunnen geven om op zoek te gaan naar hun geliefden en recht te doen schieden", aldus Christhoper Keith Hall.

Lees ook

Meer nieuws