Afbeelding
Control Arms: toekomst Internationaal Wapenhandelverdrag in handen van 28 overheidsdeskundigen
Persbericht

Control Arms: toekomst Internationaal Wapenhandelverdrag in handen van 28 overheidsdeskundigen

11 februari 2008

De besprekingen over conventionele wapencontrole, die vandaag in de VN beginnen, zijn een historische stap vooruit, zegt de Control Arms campagne.

Vanaf vandaag zetelen 28 afgevaardigden van elk continent in de "Group of Governmental Experts" in New York. Daar zullen de eerste besprekingen over een internationaal wapenhandelverdrag plaatsvinden.

Honderden niet-gouvernementele organisaties van de Control Arms campagne voeren sinds 2003 actie voor een verdrag dat wapentransfers moet verbieden van zodra deze conflicten, armoede en ernstige mensenrechtenschendingen in de hand werken.

Terwijl ruim 80 procent van de staten deze doelstelling steunt, staan sommige overheden sceptisch tegenover het verdrag. Ze beweren dat een verdrag in de weg zal staan van wapenhandel die nodig is voor legitieme defensie, politie en vredeshandhaving.

Tot hiertoe is er een reusachtige internationale impuls voor een internationaal wapenhandelverdrag. De VN stemde in 2006 overtuigend toe om aan een verdrag te werken. Vorig jaar beantwoordden meer dan 100 staten een bevraging van de Secretaris-Generaal, wat meer dan tien keer het gewoonlijke aantal is.

Verschillende mensen namen deel aan evenementen voor wapencontrole zoals militaire leiders, politieambtenaren, artsen, parlementariërs, communautaire leiders, mensenrechtenactivisten, beroemdheden, religieuze groepen en mensen die worden gedwongen om geweld te ontvluchten. Via de Global People's Consulation eisten ze striktere controles op internationale conventionele wapenhandel.

"Deze VN-onderhandelingen over wapencontrole mogen niet falen. Elke dag sterven duizenden mensen door geweld met wapens. Het is essentieel dat we er alles aan doen om zulke cijfers te verlagen. De overheidsdeskundigen krijgen een unieke kans om gewapend geweld te voorkomen," zegt Anna Mac Donald, hoofd van de Control Arms campagne.

"Elke dag verzamelen wij gegevens van mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdaden die het resultaat zijn van onverantwoorde conventionele wapenhandel, inclusief kleine wapens. Een wapenhandelverdrag is dringend, maar het zal slechts efficiënt zijn als het de overheden verplicht om handel te verbieden wanneer er een duidelijk risico is dat de wapens gebruikt zullen worden voor zware mensenrechtenschendingen," zegt Brian Wood van Amnesty International.

"Dit verdrag zal een nieuw niveau van globale samenwerking bewerkstelligen. De ongecontroleerde handel van kleine wapens en munitie verwoest mensenlevens en belemmert duurzame ontwikkeling. De overheidsdeskundigen moeten rekening houden met alle aspecten van de handel, die gaat van productie tot handel en logistiek" zegt Rebecca Peters, directeur van IANSA.

Lees ook

Meer nieuws