Afbeelding
Conferentie Burundese mensenrechtenorganisatie
Actueel

Conferentie Burundese mensenrechtenorganisatie

30 augustus 2018

Hoog bezoek bij Amnesty in België. We stellen vandaag 30 augustus – de Internationale Dag voor de Slachtoffers van Gedwongen Verdwijningen – onze kantoren ter beschikking aan de Burundese mensenrechtenorganisatie FO.CO.DE (Forum pour la Conscience et le Développement).

Zij voeren campagne tegen gedwongen verdwijningen en straffeloosheid in Burundi.

Amnesty International blijft zich inzetten tegen de straffeloosheid voor mensenrechtenschendingen in Burundi met de campagne ABACU (“our people”). Strijd mee tegen straffeloosheid en teken de petitie.

Teken de petitie

President Nkurunziza besliste in 2015 zich kandidaat te stellen voor herverkiezing. Dit leidde tot grootschalige protesten omdat een derde presidentieel mandaat volgens velen strijdig was met de grondwet en de Akkoorden van Arusha. De protesten werden beantwoord met talloze mensenrechtenschendingen. In het eerste jaar van de crisis telde de VN 564 buitengerechtelijke executies. Meer dan 300.000 mensen ontvluchtten het kleine Centraal-Afrikaanse land. Het ooit bloeiende maatschappelijk middenveld werd gedecimeerd, de pers werd aan banden gelegd en tientallen Burundezen werden het slachtoffer van gedwongen verdwijning.

FO.CO.DE lanceerde een campagne Ndondeza (vrij vertaald “help me om mijn naasten te vinden”) om gedwongen verdwijningen te documenteren en aan te klagen en om gerechtigheid voor slachtoffers te bekomen. Ze konden liefst 83 zaken documenteren en publiceren.

Amnesty International kon een aantal zaken in detail onderzoeken. Marie Claudette Kwizera, penningmeester van de mensenrechtenorganisatie Ligue Iteka, werd door veiligheidsdiensten ontvoerd. Haar familie betaalde losgeld maar heeft nooit een teken van leven gekregen. Jean Bigirimana, journalist bij Iwacu, verdween op 22 juli 2016. Zijn naasten zijn overtuigd dat hij werd meegenomen door agenten van de Burundese inlichtingendienst SNR.

Ook de onderzoekscommissie van de VN documenteerde verschillende gevallen van gedwongen verdwijning. Onder meer de zaak van Pacifique Birikumana, een chauffeur die verdween na een groep soldaten te hebben gevoerd en waarvan de VN aangaf informatie te hebben dat hij werd opgepakt door de SNR. Ook voormalig senator en zakenman Oscar Ntasano verdween, samen met twee van zijn medewerkers, na een ontmoeting met een medewerker van de SNR. Hij zou zijn bedreigd en afgeperst door agenten van de staat voor hij verdween.

Amnesty blijft campagne voeren en ijvert op internationaal niveau voor een grotere aandacht voor de Burundese crisis. Volgende maand moet de VN-Mensenrechtenraad beslissen over de verlenging van het mandaat van de onderzoekscommissie.

Lees ook

Meer nieuws