Colorado schaft de doodstraf af

Colorado schaft de doodstraf af

Goed nieuws

De Amerikaanse staat Colorado heeft de doodstraf afgeschaft. Het is daarmee de 22e staat in de Verenigde Staten die geen doodstraf meer hanteert. Sinds 2000 schaften tien Amerikaanse staten de doodstraf af.

De gouverneur van Colorado, Jared Polis, ondertekende de wet die de doodstraf officieel afschaft. Daarmee werden de doodstraffen van de drie mannen die nog in Colorado in een dodencel zaten, omgezet naar gevangenisstraffen. "Dit brengt de Verenigde Staten weer een staat dichter bij meer dan tweederde van de landen in de wereld die de doodstraf al in wet of praktijk hebben afgeschaft. Dit is het soort mensenrechtenleiderschap dat dit land nu – meer dan ooit – nodig heeft", zegt Kristina Roth van Amnesty USA.

Altijd en overal tegen de doodstraf

Amnesty International is tegen de doodstraf, in alle omstandigheden. De doodstraf is ineffectief, onomkeerbaar en heeft geen afschrikwekkende werking op misdaad. De manier waarop de doodstraf wordt voltrokken is pijnlijk, gewelddadig en onmenselijk. En in de Verenigde Staten worden disproportioneel veel mensen van kleur ter dood veroordeeld. Het gebruik van de doodstraf is ouderwets en moet voor eens en altijd stoppen. Amnesty blijft zich inzetten voor afschaffing van de doodstraf wereldwijd.

hier niet op duwen