Afbeelding
Cijfers olievervuiling in Nigerdelta onbetrouwbaar
Persbericht

Cijfers olievervuiling in Nigerdelta onbetrouwbaar

24 augustus 2010

Amnesty International betwist de geloofwaardigheid van de cijfers uitgebracht door een medewerker van de Verenigde Naties over de olievervuiling in Ogoniland in de Nigerdelta. Oliemaatschappij Shell zou volgens de cijfers nauwelijks verantwoordelijk zijn voor de vervuiling.

Een onderzoeker van UNEP zou gezegd hebben dat 90% van de olielekkages in Ogoniland door sabotage en criminele activiteiten is ontstaan, en slechts 10% door achterstallig onderhoud en storingen in installaties van bedrijven zoals Shell. Amnesty wijst er op dat de cijfers afkomstig zijn van Nigeriaanse toezichthouders die zwaar afhankelijk zijn van de oliebedrijven voor hun onderzoek.

Objectiviteit

Amnesty uit kritiek op de betrouwbaarheid van de cijfers waarop UNEP zich baseert. "Wanneer deze cijfers als betrouwbaar worden gezien zou dat mogelijk verregaande gevolgen kunnen hebben voor de inwoners van de Nigerdelta", aldus Audrey Gaughran, hoofd van het Amnesty International Global Thematic Issues Program. "UNEP moet zich ervan bewust zijn dat de cijfers de afgelopen jaren sterk zijn betwist zijn door milieugroepen en lokale gemeenschappen. De cijfers zijn volstrekt niet geloofwaardig."

Volgens Gaughran is de lokale bevolking van de Nigerdelta gedurende decennia voorgelogen en is gerechtigheid hen jarenlang ontnomen. De bewoners willen dat Shell de olie opruimt en compensatiegelden betaalt. Gaugran: "De vraag wie de vervuiling heeft veroorzaakt ligt gevoelig. Als UNEP op de oorzaak van de olievervuiling gaat reageren zouden ze dat alleen moeten doen op basis van harde en geloofwaardige aanwijzingen. En niet op basis van cijfers die een bron zijn van conflict."

Amnesty International wil dat er onafhankelijk toezicht komt op de olie-industrie in de Nigerdelta, met inbegrip van volledige openheid van alle relevante informatie over de oorzaken van de vervuiling.

Lees verder in het Engelstalige persbericht UN must not use flawed data on cause of Nigeria oil spills

Lees ook

Meer nieuws