Afbeelding
© Privé
Goed nieuws

Chinese burgerjournalist Zhang Zhan uit de gevangenis

23 mei 2024

Op 21 mei 2024 kon Amnesty International International bevestigen dat de Chinese burgerjournalist Zhang Zhan uit de gevangenis is. Na 4 jaar onterechte gevangenschap is zij terug bij haar familie. Maar echt vrij is ze niet. Amnesty roept de Chinese autoriteiten op haar met rust te laten.

Zhang Zhan deed via sociale media verslag van de coronacrisis in China. Terwijl de Chinese autoriteiten de uitbraak van de ziekte in Wuhan stil probeerden te houden, bracht Zhang Zhan de waarheid naar buiten. Dat werd haar niet in dank afgenomen. In mei 2020 werd ze opgepakt en veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf. Terwijl ze alleen maar gebruikmaakte van haar recht op vrije meningsuiting.

Niet echt vrij

Haar gevangenisstraf heeft Zhang Zhan nu uitgezeten. De autoriteiten kondigden aan haar op 13 mei vrij te laten. Maar ze plaatsten haar onder streng toezicht en oefenen druk uit op haar familie en vrienden om zich niet uit te spreken. Daardoor konden we haar vrijlating pas ruim een week later bevestigen.

Amnesty roept de Chinese autoriteiten op Zhang Zhan haar volledige vrijheid terug te geven. Ze moet zich vrij kunnen bewegen en contact mogen hebben met wie ze wil, in binnen- en buitenland.

4 jaar actie voor haar vrijlating

Amnesty International riep de Chinese autoriteiten 4 jaar lang op om Zhang Zhan onvoorwaardelijk vrij te laten. Zo schreven honderdduizenden mensen van over de hele wereld in December 2021 brieven voor haar vrijlating tijdens de Schrijfmarathon. Veel dank aan iedereen die de burgerjournalist de afgelopen 4 jaar steunde.

Lees ook

Meer nieuws