Afbeelding
China: advocaten riskeren 15 jaar cel op basis van verregaande veiligheidswetgeving
Persbericht

China: advocaten riskeren 15 jaar cel op basis van verregaande veiligheidswetgeving

16 juli 2015

De Chinese autoriteiten treden momenteel bijzonder hardhandig op tegen advocaten en mensenrechtenactivisten. Op basis van draconische veiligheidwetten riskeren ten minste drie mensen een jarenlange gevangenisstraf.

Advocaten Xie Yang en Sui Muqing en activist Gou Hongguo zijn opgepakt op verdenking van "het aanzetten tot ondermijning van de staatsmacht". Op deze aanklacht staat een gevangenisstraf van maximaal 15 jaar.

"Deze aanklacht is huiveringwekkend. Het benadrukt nogmaals de hevigheid waarmee nu opgetreden wordt tegen mensenrechtenadvocaten," zegt William Nee van Amnesty International.

"De omvang en de intensiteit van dit optreden is ongekend. De autoriteiten hebben klaarblijkelijk de bedoeling om het groeiend netwerk van advocaten en mensenrechtenactivisten met de grond gelijk te maken. Ze willen angst zaaien onder diegenen die opkomen voor de rechten van de mens."

Er valt te vrezen dat veel van de 31 andere advocaten en activisten die zijn opgepakt of vermist sinds 9 juli gelijkaardige beschuldigingen boven het hoofd hangen.

Klopjacht op advocaten en activisten

Ondertussen zijn bijna 200 mensen ondervraagd of aangehouden door de Chinese politie. Deze klopjacht begon nadat meer dan honderd advocaten op 9 juli een verklaring tekenden waarin ze de verdwijning van mensenrechtenadvocaat Wang Yu veroordeelden.

Wang Yu stuurde eerder die dag, 9 juli, een sms naar vrienden dat haar internet en elektriciteit waren afgesloten en dat mensen probeerden haar huis binnen te dringen. Daarna is niets meer van haar vernomen. Sindsdien werden meerdere advocaten doelwit van politieacties. Onder de vermisten zijn de prominente mensenrechtenadvocaten Zhou Shifeng, Sui Muqing en Li Heping.

Lees ook

Meer nieuws