Centraal Afrikaanse Republiek : journalist vrijgelaten

Centraal Afrikaanse Republiek : journalist vrijgelaten

Goed nieuws

Journalist Faustin Bambou werd op 23 februari vrijgelaten nadat President François Bozizé hem gratie had verleend. Op 28 januari werd hij na een oneerlijk proces door het Hooggerechtshof veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf en een symbolische boete van één CFA (Centraal-Afrikaanse frank). Hij was een gewetensgevangene, vastgehouden wegens het uiten van zijn mening bij de uitoefening van zijn beroep.

Op 11 januari was hij door gendarmes gearresteerd in de hoofdstad Bangui. Hij werd ervan beschuldigd te hebben aangezet tot oproer, beledigingen en laster. De beschuldigingen houden verband met een artikel dat op 21 december 2007 door zijn krant, Les Collines de l'Oubangui, gepubliceerd werd en waarin beweerd wordt dat twee regeringsministers geld hebben verduisterd dat kon gebruikt worden om achterstallig loon van regeringsambtenaren te betalen.

Toen op 21 januari zijn proces begon, trok zijn verdediging zich terug uit protest omdat de rechter weigerde hun suggestie te aanvaarden dat het Openbaar Ministerie de rechtsgang misbruikte. De verdediging voerde aan dat Faustin Bambou berecht moest worden volgens de perswet van 2004 (die journalisten beschermt tegen gevangenneming voor activiteiten die verband houden met hun werk) en niet volgens het gewone strafrecht. Het proces werd voortgezet zonder dat Faustin Bambou een andere advocaat kon aanduiden. Hij was tegen zijn veroordeling in beroep gegaan.