Cambodja: onschuldigen in moord op vakbondsleider vrijgelaten

Cambodja: onschuldigen in moord op vakbondsleider vrijgelaten

Goed nieuws

Na vijf jaar in de gevangenis zijn Sok Sam Oeun en Born Samnang vrijgelaten op borg. De twee mannen werden onterecht en na een oneerlijk proces veroordeeld voor de moord op de vakbondsleider Chea Vichea. Op 31 december verwierp het Cambodiaans Hooggerechtshof de veroordeling.

De zaak moet opnieuw behandeld worden door het Hof van Beroep. "De beslissing van het Hooggerechtshof is een belangrijke stap naar rechtvaardigheid. Nu moet het Hof van Beroep zo snel mogelijk een onpartijdig en doeltreffend nieuw onderzoek naar de zaak instellen. De echte daders moeten gevonden worden en voor het gerecht gebracht worden", zegt Brittis Edman, Amnesty International's Cambodja researcher.

Chea Vichea werd doodgeschoten aan een krantenkiosk in Phnom Penh op 22 januari 2004. Born Samnang en Sok Sam Oeun werden kort erna gearresteerd. Hoewel de mannen elk een alibi hadden voor het moment van de moord, werden ze veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf. Tijdens hun opsluiting voor het proces werden ze gefolterd en mishandeld, de politie voerde geen grondig en objectief onderzoek uit naar de moord en tijdens het proces waren er tal van procedurefouten. Op 6 april 2007 bevestigde het Hof van Beroep de veroordeling, ondanks het feit dat de aanklager toegaf dat er onvoldoende bewijs voor was.

Volgens Amnesty International de echte daders van de moord nog op vrije voeten. Ook de Free Trade Union (FTU) waarvan Chea Vichea voorzitter was, heeft herhaaldelijk gevraagd Born Samnang en Sok Sam Oeun vrij te laten.

hier niet op duwen