Burundi: buitensporig dodelijk geweld tijdens demonstraties

Burundi: buitensporig dodelijk geweld tijdens demonstraties

Rapport

Uit een nieuw onderzoeksrapport van Amnesty International blijkt dat de Burundese politie buitensporig dodelijk geweld gebruikte tijdens de demonstraties van eind april tot midden juni tegen een derde ambtstermijn van president Pierre Nkurunziza. 

Met scherp

De politie schoot onder meer op ongewapende demonstranten die van hen wegliepen. Zelfs wanneer er kinderen aanwezig waren bij de protesten, slaagden de veiligheidsdiensten er niet in om zich terughoudend op te stellen en gebruikten ze traangas en schoten met scherp.

De demonstraties verliepen grotendeels vreedzaam, maar sommige individuen reageerden met geweld op het buitensporig politiegeweld. Het Amnesty-rapport Braving Bullets documenteert hoe sommige demonstranten stenen gooiden naar de politie, een politieagente afranselden, gebouwen beschadigden en een lid van Imbonerakure gedood hebben.

Onenigheid binnen politie

Het onderzoek van Amnesty, dat uitgevoerd werd in mei en juni 2015 in Bujumbura, toont ook aan dat er binnen de politiediensten onenigheid bestond over de aanpak van de demonstraties. Sommige agenten waren het niet eens met de gewelddadige aanpak en hebben getracht het geweld te stoppen.

De Burundese autoriteiten moeten nu dringend het gebruik van buitensporig politiegeweld onafhankelijk en grondig onderzoeken en verantwoordelijken moeten vervolgd worden. Dit is absoluut noodzakelijk om het vertrouwen in de veiligheidsdiensten te herstellen en het risico op verdere escalatie te verminderen.

De autoriteiten moeten eveneens de vrije meningsuiting en het recht om vreedzaam te demonstreren respecteren en de repressie van de media en journalisten een halt toeroepen.

Kom in actie

hier niet op duwen