Afbeelding
Braziliaans activist veilig na actie van Amnesty International
Goed nieuws

Braziliaans activist veilig na actie van Amnesty International

30 juli 2009

Dankzij een spoedactie van Amnesty International zijn landrechtenactivist José Luís da Silva, zijn vrouw Severina dos Santos Silva en hun familie opnieuw veilig. Ze hadden doodsbedreigingen gekregen.

De doodsbedreigingen hielden verband met een rechtzaak die José Luís da Silva en zijn familie inspanden tegen 4 mannen. Volgens da Silva hadden zij te maken met een gewelddadige aanval op zijn familie in december 2007. De familie gelooft dat ze werden geviseerd omwille van hun strijd voor landrecht. Ze zijn verwikkeld in een langdurig dispuut met een plaatselijk grondbezitter.

De familie woont al 20 jaar in een landbouwgemeenschap op de Quirino boerderij in de staat Paraiba. In 1998 werd de gemeenschap bedreigd met uitzetting door de eigenaar. Het Nationaal Instituut voor Kolonisatie en Agrarische Reorganisatie verklaarde daarop dat het land waarop de gemeenschap leeft moest overgedragen worden aan de landbouwers. Het instituut is verantwoordelijk voor landhervormingen. Volgens de instelling maakt het leven van de gemeenschap op de boerderij deel uit van het agriculturele hervormingsproces.

Sinds de uitspraak van het Instituut vecht de eigenaar van de boerderij de beslissing aan bij de rechtbanken. Ondertussen zou hij de landbouwers (posseiros) bedreigen en intimideren. Sommige van de landbouwers leven al tot 50 jaar op het land.

In januari 2009 organiseerde Amnesty International een spoedactie voor de veiligheid van José Luís da Silva. Volgens de plaatselijke organisatie AACADE (Associação de apoio aos asentamentos e comunidades quilombolas) had de actie rechtstreeks effect. AACADE is een steunende organisatie voor landbouwers en quilombola gemeenschappen, ze staat achter de families die op de Quirino boerderij leven.

"Door de spoedactie werd een speciaal rechercheur van de politie aangesteld om het onderzoek naar de aanvallen op de familie da Silva op te volgen. Zijn aanstelling werd beslist door nationale en regionale overheden. Die kregen brieven aan van Amnesty leden van over de hele wereld en ondernamen daarop actie."

"Een ander gevolg van de campagne was de uitzending van het televisieprogramma 'I want Justice', dat uitgezonden werd op 14 april 2009. Het was de eerste keer dat de zaak rond de Quirino boerderij objectief en correct werd weergegeven. Het derde, en belangrijkste gevolg, is dat de bedreigingen sterk verminderden."

Lees ook

Meer nieuws