Afbeelding
Brand in Moria-kamp toont aan hoe Griekenland en de EU falen om vluchtelingen te beschermen
Actueel

Brand in Moria-kamp toont aan hoe Griekenland en de EU falen om vluchtelingen te beschermen

30 september 2019

Na de tragische brand in het vluchtelingekamp Moria op het Griekse eiland Lesbos gisteren, waarbij een vrouw om het leven kwam, reageerde Massimo Moratti, Amnesty International’s Directeur voor onderzoek in Europa: “De brand in het Moria-vluchtelingenkamp en de dood en verwondingen die de brand veroorzaakte, tonen aan hoe de Griekse overheid en de EU er niet in slagen de verschrikkelijke situatie, waarin vluchtelingen zich op Griekenland bevinden, onder controle te krijgen.”

12 503 mensen leven in een kamp met capaciteit voor 3 000, en er zijn eerder ook al branden uitgebroken in het kamp. De autoriteiten kunnen niet ontkennen dat deze tragedie voorkomen had kunnen worden. Alleen al deze maand kwamen drie mensen om het leven.

“De zogenaamde oplossing, de EU-Turkije deal, heeft de situatie alleen maar erger gemaakt. Deze ontneemt de duizenden mensen die vastzitten op de Egeïsche eilanden hun waardigheid en schendt hun rechten.”

“Moria is overbevolkt en onveilig. De Griekse overheid moet onmiddellijk tot evacuatie overgaan en hulp bieden, inclusief medische zorgen, aan zij die gisteren getroffen zijn door de gebeurtenissen. De overheden moeten asielzoekers en vluchtelingen sneller overbrengen naar geschikte accommodatie op het vasteland. Andere EU-lidstaten moeten ook helpen door met spoed een herverdelingsmechanisme overeen te komen dat de druk op Griekenland kan verlichten."

Achtergrond

De voorbije weken stelde Amnesty International vast dat de levensomstandigheden voor vluchtelingen drastisch verergerd zijn op de Egeïsche eilanden. Het is verontrustend dat er op dit moment meer dan 30 000 mensen in de verschillende faciliteiten zitten. De overbevolking is er het hoogst sinds 2016. Op Lesbos verblijven momenteel vier keer meer mensen dan de capaciteit toelaat, en op Samos zelfs acht keer. Ook de situatie voor kinderen op de eilanden is sterk verslechterd. De tragische dood van een 15-jarige Afghaanse jongen in de 'veilige zone' van het Moria-kamp getuigt van een fundamenteel gebrek aan veiligheid voor de duizenden kinderen die gedwongen worden in de hotspot te leven.

Begin september startte de Griekse overheid, na een publieke aankondiging, met het overbrengen van vluchtelingen en asielzoekers van de eilanden naar voorzieningen op het vasteland. Deze overdrachten, uitgevoerd in samenwerking met de IOM (internationale organisatie voor migratie) blijven beperkt tot sporadische initiatieven. Vandaag hebben de Griekse autoriteiten aangekondigd tegen eind oktober 3.000 mensen over te brengen. Het aantal mensen die aankomen op de eilanden neemt echter toe sinds juli. Alleen deze week al kwamen meer dan 3.000 mensen toe op de eilanden. Het beleid waarbij nieuwkomers vast komen te zitten op de Egeïsche eilanden blijft ongewijzigd. De voorgestelde maatregelen zijn overduidelijk ontoereikend en bieden geen oplossing voor de langdurige, onzekere en onmenselijke omstandigheden tot waartoe vluchtelingen en asielzoekers veroordeeld zijn sinds de EU-Turkije-deal in werking trad.

Lees het volledige statement van Amnesty International over de vluchtelingenkwestie op in Griekenland.

Lees ook

Meer nieuws