Afbeelding
Bosnië en Herzegovina: autoriteiten zetten migranten en asielzoekers op straat
Actueel

Bosnië en Herzegovina: autoriteiten zetten migranten en asielzoekers op straat

02 oktober 2020

De autoriteiten van Bosnië en Herzegovina hebben honderden migranten en asielzoekers gedwongen om het officiële centrum waar ze onderdak kregen, te verlaten. Als gevolg hiervan staan bijna 400 mensen op straat.

‘Het besluit van de Bosnische autoriteiten, waardoor nu honderden mensen op straat en in bossen onderdak moeten zoeken terwijl een volledig toegerust opvangcentrum leeg staat, tart elke verbeelding,’ zegt Jelena Sesar van Amnesty International. ‘Nu het kouder wordt, zouden de autoriteiten moeten garanderen dat vluchtelingen en migranten goed de winter doorkomen in plaats van politieke spelletjes te spelen met hun leven. Wat ze nu doen is niet alleen onmenselijk, maar kan ook catastrofale gevolgen hebben.’

Europese Commissie moet optreden

‘De Europese Commissie moet samen met de Bosnische autoriteiten snel een oplossing vinden om deze mensen onderdak te verlenen en humanitaire hulp te geven. De Europese leiders kunnen niet ‘geen Moria meer’ roepen terwijl ze tegelijkertijd de benarde situatie van deze mensen negeren die in de open lucht moeten slapen, zonder water, voedsel en medische zorg,’ zegt Sesar.

Achtergrond

Een speciaal Bosnisch politieteam ontruimde het kamp op woensdag 30 augustus 2020, bracht de bewoners met bussen naar de buitenwijken van het kanton Una-Sana en lieten hen daar aan hun lot over. Sommigen vonden onderdak in Lipa, een nabijgelegen overvol kamp met onvoldoende faciliteiten. Anderen moesten buiten blijven bij temperaturen die tegen het vriespunt liepen. Er zijn bijna 3.000 migranten en asielzoekers die in de open lucht moeten slapen.

Op dit moment zijn rond de 10.000 migranten en asielzoekers in Bosnië en Herzegovina gestrand van wie de meesten zich in Una-Sana bevinden. In september 2020 verordonneerden de autoriteiten de sluiting van twee grote kampen die gerund werden door de International Organization for Migration (IOM). Er werden toen nieuwe maatregelen afgekondigd waaronder het verbod om nieuwe mensen in het kanton toe te laten. Bovendien mogen migranten en asielzoekers geen gebruikmaken van het openbaar vervoer en taxi’s, mogen ze niet samenkomen op openbare ruimtes en is het ook verboden hen privé accommodatie aan te bieden.

Lees ook

Meer nieuws