Bom van VS-makelij doodt en verminkt kinderen in Jemen

Bom van VS-makelij doodt en verminkt kinderen in Jemen

Persbericht

De bom die vorige maand in Sana’a, de hoofdstad van Jemen, een woonblok vernielde, waarbij 16 burgers omkwamen en 17 anderen gewond raakten, was in Amerika gefabriceerd.

Onder de overlevenden was de vijfjarige Buthaina, van wie de foto na de luchtaanval massaal verspreid en gedeeld werd. Ze verloor haar ouders en vijf broers en zussen bij de luchtaanval.

Een wapenexpert van Amnesty International onderzocht de restanten van de bom en vond duidelijke merktekens die overeenkomen met in de VS gemaakte onderdelen die vaak gebruikt worden in lasergeleide bommen.

De luchtaanval op 25 augustus trof een aantal huizen in Sana’a, waarvan er drie zwaar werden beschadigd, en doodde zeven kinderen, onder wie Buthaina’s vijf broers en zussen. Acht andere kinderen raakten gewond, onder wie de tweejarige Bassim al-Hamdani, die zijn beide ouders verloor.

“We kunnen nu met zekerheid zeggen dat de bom die Bathaina’s ouders, broers en zussen en nog andere burgers doodde, vervaardigd werd in de Verenigde Staten”, zegt Lynn Maalouf, directeur research voor het Midden-Oosten van Amnesty International.

“De aanhoudende stroom van wapens uit de VS en andere landen zoals het VK en Frankrijk naar de door Saoedi-Arabië geleide coalitie voor gebruik in Jemen, valt op geen enkele manier te rechtvaardigen. De coalitie heeft in de voorbije dertig maanden keer op keer het internationale recht ernstig geschonden en zich onder meer schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden, met vernietigende gevolgen voor de burgerbevolking.”

Een lokale journalist groef op de gebombardeerde site de resterende fragmenten van de bom op en maakte er foto’s van. Na onderzoek van dit fotografische bewijsmateriaal kon Amnesty’s wapenexpert met zekerheid het gegevensplaatje identificeren van een in de VS vervaardigde MAU-169L/B-computerbesturingsgroep. Het is een onderdeel dat gebruikt wordt in verschillende types van lasergeleide luchtbommen.

Volgens het Defence Security Cooperation Agency van het Amerikaanse ministerie van Defensie gaf de Amerikaanse regering in 2015 haar toestemming voor de verkoop aan Saudi-Arabië van 2.800 geleide bommen die waren uitgerust met de MAU-169L/B-computerbesturingsgroep, waaronder geleide bommen van het type GBU-48, GBU-54 en GBU-56.

Amnesty International roept op tot de onmiddellijke implementatie van een embargo dat moet garanderen dat geen enkele van de partijen in het conflict in Jemen nog voorzien wordt van wapens, munitie, militaire uitrusting en technologie die kunnen worden gebruikt in het conflict. Er moet ook dringend een onafhankelijk, onpartijdig onderzoek komen naar de gemelde schendingen en iedereen die verantwoordelijk is voor schendingen van het internationale recht moet voor het gerecht worden gebracht in een eerlijk proces.