BESPREKING: We should all be feminists – Chimamanda Ngozi Adichie

BESPREKING: We should all be feminists – Chimamanda Ngozi Adichie

Uit de beweging

Bent u al feminist? In een reeks korte verhalen beschrijft Adichie situaties waarbij zijzelf en andere vrouwen steeds benadeeld worden ten opzichte van mannen. 

We should all be feminists. Dit essay, geschreven door Chimamanda Ngozi Adichie, haalde enkele weken geleden terecht de media. Dit gebeurde nadat de voorzitter van de Zweedse Vrouwenlobby het idee kreeg dit boek te schenken aan alle zestienjarigen in het land. Zo wil ze hen het belang van gelijkheid tussen man en vrouw bijbrengen. Ze ziet het niet enkel als een geschenk voor alle leerlingen, maar ook als iets positief voor onszelf en de toekomstige generaties. Misschien nog niet zo’n slecht idee om dit ook aan de scholieren in België aan te bieden ?

Het essay bevat korte verhalen waarin Adichie in aanraking komt met situaties waarbij zijzelf en andere vrouwen steeds benadeeld worden ten opzichte van mannen. Een opsomming van verhalen die volledig in de lijn liggen van de patronen waar mannen en vrouwen volgens de maatschappij aan moeten voldoen. En dit zowel in het dagelijkse als in het professionele leven.

Een eerste verhaallijn die mij is bijgebleven is die over de betaling van de rekening op restaurant. Tegenwoordig is online dating een hot topic. Wanneer het na het tijdje dan toch komt tot een afspraakje in real-life, is er niets vervelender dan een man die zich verplicht voelt om de volledige avond te bekostigen. Je kent het wel: de garçon brengt de rekening. Zowel hij als ik tasten in onze jas naar geld. Ongemakkelijke situatie. In zijn hoofd voel ik gedachten dwalen zoals ‘Verwacht zij dat ik dit allemaal betaal?’, ‘Uiteindelijk kunnen we toch gewoon delen, niet ?’. Ik zie hem nadenken en nog voor hij geld uit zijn portefeuille kan toveren, heb ik al gezegd: “Delen?”.

Een tweede tafereel dat mij aansprak heeft te maken met het huishouden. Koken is iets wat in de meeste gezinnen hoofdzakelijk door de vrouw wordt uitgevoerd. Misschien omdat vrouwen over een bepaald ‘kook-gen’ beschikken? Niets is minder waar, want als je even rondkijkt, zijn de beste chef-koks voornamelijk van het mannelijk geslacht. Dus mannen, trek jullie keukenschort aan en ontdek die kook-skills waarvan je zelfs niet wist dat je erover beschikte.

Chimamanda Ngozi Adichie omschrijft zichzelf als: “a happy African feminist who does not hate men and who likes to wear lipgloss and high heels for herself and not for men.” Afgezien van het feit dat ik geen Afrikaanse roots heb en mijn collectie hoge hakken ook vrij beperkt is, kan ik me volledig vinden in deze beschrijving.

Feminisme heeft een slecht imago. Vrouwen die feminisme hoog in het vaandel dragen, worden vaak afgeschilderd als mannenhaters. Vrouwen die altijd de baas willen zijn, zelden een bh dragen, zich nooit scheren, geen gebruik maken van deodorant, geen make-up dragen, altijd kwaad zijn en dus geen gevoel voor humor hebben. Maar niets is minder waar. De negatieve connotatie van feminisme heeft volgens mij voornamelijk te maken met het feit dat velen niet weten wat de correcte betekenis van het woord is. In het Van Dale Woordenboek wordt feminisme omschreven als ‘het streven naar gelijke rechten voor mannen en vrouwen’. Dat is het enige wat we vragen. Gelijkheid. Niet meer, niet minder.

“I’m a feminist because I want to live in a world that is more just. I’m a feminist because I want to live in a world where a woman is never told that she can or cannot or should or should not do anything because she is a woman. I want to live in a world where men and women are happier. Where they are not constrained by gender roles. I want to live in a world where men and women are truly equal. And that’s why I’m a feminist.”

Het wordt tijd dat feminisme een positieve connotatie krijgt. Chimamanda Ngozi Adichie geeft alvast het voorbeeld. En u?


Bekijk de TEDx talk van Chimamanda Ngozie Adichie hier .

Gerelateerde berichten en acties

Auteur: 
Bénédicte Rosier - Themateam Vrouwenrechten
hier niet op duwen