Afbeelding
Bescherm de rechten van mensen met seksevariaties in IJsland
Actueel

Bescherm de rechten van mensen met seksevariaties in IJsland

19 februari 2019

We schatten dat zo’n 1,7% van de kinderen geboren worden met seksevariaties. Dit is ongeveer hetzelfde percentage als kinderen met rood haar. Eenvoudig gezegd betekent dit dat de biologische en genetische eigenschappen van deze kinderen niet helemaal binnen de typische 'mannelijke' of 'vrouwelijke' normen passen. Sommige mensen met zulke variaties noemen zichzelf intersekse, anderen niet.

Ondanks de goede reputatie van IJsland op vlak van gendergelijkheid (het land komt al tien jaar als beste uit de bus in het Global Gender Gap Report van het Wereld Economisch Forum) blijven genderstereotypen en discriminatie bestaan. Daardoor kunnen mensen wiens geslachtskenmerken als niet typisch ‘mannelijk’ of ‘vrouwelijk’ beschouwd worden, te kampen krijgen met discriminatie of pogingen om hun lichamen te ‘normaliseren’ door chirurgische en hormonale behandelingen.

Er is een gebrek aan duidelijke, op mensenrechten gebaseerde, protocollen en aan multidisciplinaire zorg. Ook krijgen personen met seksevariaties en hun familie geen adequate sociale steun wanneer zij beroep doen op het gezondheidsstelsel in IJsland. Dit ondermijnt hun vermogen om de hoogst mogelijke standaard van fysieke en mentale gezondheid te bereiken.

Maar ondanks het trauma, het stigma en de weerstand waar ze mee te maken krijgen, vechten intersekse activisten terug. Niet enkel voor zichzelf, maar voor de toekomstige generaties. "Ik wil niet dat mensen zich moeten verstoppen of beschaamd moeten zijn", zegt Kitty, oprichter en voorzitter van Intersex Iceland, "Ik wil begrip en aanvaarding zien dat diversiteit bestaat en goed is".

Samen kunnen we dit realiteit maken. Binnenkort wordt een wet geïntroduceerd in het IJslandse Parlement die eindelijk de achterhaalde vereisten voor de juridische erkenning van geslachtswijziging kan schrappen en procedures mogelijk maken die gebaseerd zijn op zelfbeschikking. Desalniettemin, en ondanks de eigen verbintenissen van de regering, zou het wetsvoorstel de kans missen om intersekse kinderen eindelijk te beschermen tegen schadelijke medische behandelingen.

We moeten de regering en het parlement in IJsland duidelijk maken dat het tijd is om op te komen voor intersekse personen. Onderneem samen met ons actie en onderteken de petitie nu.

kom nu in actie

Lees ook

Meer nieuws