Belarus: onderminister geeft opdracht tot geweld tegen vreedzame demonstranten

Belarus: onderminister geeft opdracht tot geweld tegen vreedzame demonstranten

Actueel

Amnesty International roept de Belarussische autoriteiten op om onmiddellijk onderzoek te doen naar gelekte audio-opnames van Mikalai Karpenkau, de huidige onderminister van Binnenlandse Zaken. In de opname zou deze hooggeplaatste ambtenaar tijdens de protesten in Belarus van vorig jaar zijn troepen opdracht geven om met rubberen kogels gericht te schieten op testikels, buiken en gezichten van demonstranten.

Ook zou hij hebben voorgesteld om interneringskampen op te richten voor de actiefste demonstranten en zou hij suggereren dat hun dood het land alleen maar zou bevrijden van mensen die het niet nodig heeft.

‘Aanzetten tot misdrijven’

De audio-opname werd naar buiten gebracht door BYPOL, een groep gedeserteerde politieagenten die ontslag nam na het buitensporige geweld tegen vreedzame demonstranten bij de protesten.

‘Als zo’n hooggeplaatste politieofficier dit soort opdrachten geeft, zet hij zijn ondergeschikten volgens het internationaal recht aan tot het plegen van misdrijven’, zegt Denis Krivosheev van Amnesty International.

Van alle belastende lekken waaruit blijkt dat de Belarussische autoriteiten vreedzaam protest neersloegen en zich schuldig maakten aan mensenrechtenschendingen, is deze opname – mits authentiek – de meest vernietigende.

‘Instructies van het staatshoofd’

‘De stem in de opname noemt ook directe instructies van “het staatshoofd”. De vraag is daarom of dit ook serieus zal worden onderzocht door de autoriteiten in Belarus. Toch is de staat verantwoordelijk voor het onderzoeken van vermeende mensenrechtenschendingen en ook voor een eventuele vervolging van de verdachte. Amnesty International eist niets minder dan dat’, aldus Krivosheev.

De opname bevat meerdere uitspraken die, indien ze waar zijn, de politie beschuldigen van mensenrechtenschendingen, waaronder ook de dood van de vreedzame demonstrant Alyaksandr Taraykouski op 10 augustus 2020. Hij stierf aan zijn verwonding door een rubberen kogel die veiligheidstroepen gericht op zijn borst schoten.

 

hier niet op duwen