Belarus: blokkeren nieuwssite is brutale aanval op vrijheid van meningsuiting

Belarus: blokkeren nieuwssite is brutale aanval op vrijheid van meningsuiting

Actueel

Gisteren blokkeerde het ministerie van Informatie in Belarus een van de belangrijkste onafhankelijke nieuwssites van het land: TUT.by.

‘Dit is een laffe stap van een regering die bang is voor de waarheid en haar toevlucht neemt tot grove maatregelen om mensenrechten te onderdrukken’, zegt Aisha Jung van Amnesty International.

‘De regering moet haar verstikkende klopjacht op onafhankelijke stemmen beëindigen en de blokkade van TUT.by onmiddellijk terugdraaien. Het blokkeren van de TUT.by-website is een regelrechte aanval op het recht van vrijheid van meningsuiting en op de mediavrijheid in Belarus. Het laat een gapende wond achter in de toegang tot onafhankelijke informatiebronnen in het land. De omvang van deze aanval kan niet worden overschat, aangezien ongeveer de helft van de Belarussische internetgebruikers TUT.by gebruiken voor nieuws, fora en andere voorzieningen.’

‘In hun roekeloze vastberadenheid om vreedzame uitingen van afwijkende meningen te beknotten en alle critici van de regering te muilkorven, hebben de Belarussische autoriteiten brutaalweg de belangrijkste online bron van het land geblokkeerd. Dat is een schending van hun verplichtingen onder internationaal recht.’

Site geblokkeerd, kantoren en huizen doorzocht

Op 18 mei 2021 blokkeerde het ministerie van Informatie de toegang tot TUT.by met verwijzing naar ‘tal van schendingen van de Massamediawet’. Specifiek werd daarbij de publicatie van materialen afkomstig van de BYSOL foundation genoemd. Dat is een onafhankelijk fondsenwervend initiatief dat slachtoffers van politieke onderdrukking in Belarus ondersteunt. Belarussische wetgeving verbiedt media materialen voor niet geregistreerde organisaties te verspreiden.

Tegelijkertijd doorzochten ambtenaren van de Financiële Inspectie de kantoren van TUT.by en de huizen van redacteuren en ondervroegen er medewerkers. De autoriteiten kondigden aan een strafrechtelijk onderzoek te starten naar ‘belastingontwijking op grote schaal’, een schending van  Artikel 243 (2) van het Wetboek van Strafrecht van Belarus.

Verslag van vreedzame protesten

Op 1 oktober 2020, werden de mediacertificaten van TUT.by al ingetrokken. Daarvoor had de nieuwssite verslag gedaan van vreedzame protesten in het hele land als reactie op de omstreden presidentsverkiezingen in augustus. In maart 2021 werd de TUT.by-verslaggever Katsyaryna Barysevich op grond van valse aanklachten veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden. De reden voor haar veroordeling was dat zij aan het licht bracht dat de officiële verslagen over het doden van de vreedzame demonstrant Raman Bandarenka in november 2020 waren vervalst.

hier niet op duwen