Belarus arresteert arbeiders die een staking voorbereidden

Belarus arresteert arbeiders die een staking voorbereidden

Persbericht

In Belarus treedt de politie nog steeds buitensporig hard op tegen vreedzame demonstranten. Op 25 oktober werden weer honderden mensen opgepakt. Als reactie op het harde optreden van de regering-Loekasjenko tegen vreedzame protesten, riepen oppositieleiders op tot een nationale staking. Die begon op 26 oktober 2020.

We zien met ontzetting hoe dit regime vandaag gemaskerde oproerpolitie stuurde om stakende arbeiders te slaan en te arresteren,’ zegt Denis Krivosheev van Amnesty International. ‘Er wordt oprechte minachting getoond voor de meest elementaire mensenrechten. Het recht om te staken wordt met veel geweld onderdrukt.’

Bruut politiegeweld

Gisteravond werd een vreedzame menigte van dichtbij bestookt met verdovingsgranaten en rubberen kogels. Demonstranten die wegrenden, werden achtervolgd, beschoten en geslagen. Er zijn verontrustende beelden waarop te zien is hoe de oproerpolitie een appartement binnenstormt en de bewoners slaat. Wetshandhavers hebben hun eed om medeburgers te beschermen volledig laten varen en hebben de vrije hand gekregen om willekeurig geweld te gebruiken en mensen massaal en willekeurig te arresteren.

Amnesty’s oproep

De Belarussische regering moet onmiddellijk een einde maken aan het buitensporige politiegeweld tegen vreedzame demonstranten. Ook moeten de autoriteiten mensen die gearresteerd zijn en vervolgd worden onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijlaten. Zij maakten alleen maar gebruik van hun recht op vrije meningsuiting, het recht op vreedzame samenkomst, het recht onafhankelijke verenigingen op te richten en het recht om te staken.

Achtergrond

Op 26 oktober werden werknemers van Grodno Azot, een van de belangrijkste chemische bedrijven van Belarus, opgepakt toen ze aan een staking wilden deelnemen. Volgens mensenrechtenorganisatie Viasna werden meer dan honderd mensen opgepakt.

Op 25 oktober gebruikte de politie verdovingsgranaten en rubberen kogels tijdens een vreedzaam protest in de hoofdstad Minsk waar zo’n 100.000 mensen aan deelnamen. Viasna zegt dat meer dan 300 deelnemers aan de vreedzame protesten werden opgepakt.