Afbeelding
Azerbeidzjan: Leyla en Arif Yunus toegekomen in Nederland
Goed nieuws

Azerbeidzjan: Leyla en Arif Yunus toegekomen in Nederland

12 mei 2016

Mensenrechtenverdedigers en voormalige gewetensgevangenen Leyla Yunus en Arif Yunus uit Azerbeidzjan kregen op 19 april toestemming om naar Nederland af te reizen met het oog op medische zorg voor hun slechter wordende gezondheid en hereniging met hun dochter.

Onder internationale druk hebben de autoriteiten van Azerbeidzjan op 19 april de mensenrechten-verdedigers Leyla Yunus en Arif Yunus, een echtpaar, toegestaan om naar Nederland af te reizen om er medische verzorging te krijgen.

Leyla Yunus en Arif Yunus werden op grond van verzonnen tenlasteleggingen strafrechtelijk vervolgd wegens hun activiteit op het gebied van de mensenrechten en werden op 13 augustus 2015 veroordeeld tot gevangenisstraffen van respectievelijk acht en zeven en een half jaar. Amnesty heeft hen erkend als gewetensgevangenen.

Onder toenemende internationale druk werden Leyla Yunus en Arif Yunus uiteindelijk op medische gronden vrijgelaten op respectievelijk 12 november en 9 december 2015. Als onderdeel van de voorwaarden voor hun vrijlating kregen ze een reisverbod opgelegd, wat het hen onmogelijk maakte om het land uit te reizen met het oog op de medische verzorging die beiden nodig hadden omdat hun gezondheid er in de gevangenis ingrijpend op was achteruitgegaan.

Het echtpaar is eindelijk herenigd met hun dochter Dinara die hen op de Amsterdamse luchthaven Schiphol kwam verwelkomen samen met activisten van Amnesty Nederland.

Amnesty is vanzelfsprekend verheugd met de vrijlating van het echtpaar en de opheffing van hun reisverbod, maar beklemtoont dat Leyla Yunus en Arif Yunus hoe dan ook nooit vervolgd hadden mogen worden en dat hun strafrechtelijke veroordeling volledig ongedaan moet worden gemaakt.

Lees ook

Meer nieuws