Azerbeidzjan laat activisten vrij

Azerbeidzjan laat activisten vrij

Goed nieuws

De president van Azerbeidzjan heeft 400 mensen gratie heeft verleend, onder wie Bayram Mammadov en Giyas Ibrahimov. Tijdens de Schrijfmarathon van 2016 werd er wereldwijd massaal geschreven voor hun vrijlating.

Ter gelegenheid van Nowruz (Nieuwjaar) tekende president Ilham Aliyev op 16 maart een decreet voor de vrijlating van meer dan 400 mensen, onder wie jeugdactivisten en politici van de oppositie, die gevangenzaten op basis van verzonnen aanklachten.

Bayram en Giyas

Onder de vrijgekomen gewetensgevangenen, die alleen maar vastzaten vanwege het uitoefenen van hun recht op vrije meningsuiting, zijn de jeugdactivisten Bayram Mammadov en Giyas Ibrahimov. In 2016 verdwenen ze in de gevangenis voor het aanbrengen van kritische graffiti op een standbeeld van Heydar Aliyev, de voormalige president van Azerbeidzjan en vader van de huidige.

Angst en repressie

Amnesty verwelkomt de vrijlating van al Mammadov, Ibrahimov en alle anderen, maar vindt tegelijkertijd dat er daarmee nog steeds weinig verandert aan het klimaat van angst en repressie in Azerbeidzjan. Plaatselijke mensenrechtenorganisaties zeggen dat er nog minstens 74 activisten, journalisten en politici van de oppositie onterecht in de gevangenis zitten.

Repressieve wetten

Azerbeidzjan heeft nog steeds repressieve wetten die het bijna onmogelijk maken voor maatschappelijke organisaties om hun werk te doen. Ook verbiedt de voormalige Sovjetrepubliek organisaties, waaronder Amnesty, om onderzoek te doen naar mensenrechtenschendingen in het land.

Auteur: 
hier niet op duwen