Autoriteiten Wit-Rusland moeten rechten demonstranten garanderen

Autoriteiten Wit-Rusland moeten rechten demonstranten garanderen

Persbericht

Amnesty International heeft op 7 augustus 2020 een petitie overhandigd aan het Wit-Russische ministerie van Binnenlandse Zaken. Daarin worden de autoriteiten opgeroepen op te houden met het gewelddadige optreden tegen vreedzame demonstranten. Binnen tien dagen onderschreven 12.000 mensen uit 120 landen de oproep. 

‘Degenen die als waarnemer aanwezig zijn bij de gebeurtenissen in Wit-Rusland weten nog wat in 2010 gebeurde. Toen werden honderden vreedzame demonstranten hardhandig aangepakt op de avond na de presidentsverkiezingen,’ zegt Marie Struthers van Amnesty International. ‘Ook werden verschillende presidentskandidaten gevangengezet. De inzet van geweld tegen vreedzame demonstranten is absoluut onacceptabel.’

Dreiging met inzet leger

De afgelopen dagen heeft president Alyaksandr Lukashenka gedreigd de politie en zelfs het leger in te zetten om protesten uiteen te slaan. ‘De autoriteiten moeten weten dat wij en de hele wereld meekijkt naar wat in Wit-Rusland gebeurt,’ zegt Struthers. ‘We zullen niet zwijgen en zullen ons niet afzijdig houden als de autoriteiten geweld inzetten bij vreedzame protesten. Vroeg of laat zullen de verantwoordelijk zich moeten verantwoorden.’

Presidentsverkiezingen

Zondag 9 augustus zijn er presidentsverkiezingen. Lukashenka hoopt dan voor de zesde keer tot president gekozen te worden. Hij regeert het land sinds 1994 met harde hand, maar de Wit-Russen zijn zijn alleenheerschappij zat. Lukashenka heeft te maken met de grootste protesten tegen zijn bewind ooit. Hij heeft de oppositie nieuwe demonstraties verboden.

Volgens de Wit-Russische mensenrechtenorganisatie Viasna zijn sinds mei zeker 1.300 activisten en journalisten gearresteerd omdat ze deelnamen aan de vreedzame protesten. Honderden werden na valse aanklachten gedetineerd.

Amnesty’s oproep

Amnesty roept op tot de onmiddellijke vrijlating van de opgepakte activisten, journalisten en omstanders. Ook worden de Wit-Russische autoriteiten opgeroepen alle gewetensgevangenen vrij te laten, onder wie de politieke activisten Viktar Babaryka en Syarhei Tsihanouski, die niet aan de verkiezingen mogen meedoen en om politiek gemotiveerde redenen werden vastgezet.

 

hier niet op duwen