Afbeelding
Autoriteiten moeten veiligheid demonstranten waarborgen
Persbericht

Autoriteiten moeten veiligheid demonstranten waarborgen

04 maart 2009

Colombiaans president Álvaro Uribe moet het belangrijk en legitiem werk van mensenrechtenactivisten publiekelijk steunen. Doet hij dat niet, dan riskeert hij groen licht te geven aan hun agressors, zegt Amnesty International vandaag.

De oproep van Amnesty International komt er in de aanloop naar de demonstraties die gepland zijn in Bogotá en andere Colombiaanse steden op 6 maart als protest tegen mensenrechtenschendingen door veiligheidstroepen. De demonstraties worden georganiseerd door de mensenrechtencoalitie ‘Nationale Beweging van Slachtoffers van Staatsgeweld’ (Movimiento Nacional de Víctimas de Crímenes de Estado, MOVICE).

Een aantal Colombiaanse vakbondsmensen en mensenrechtenactivisten werden vorig jaar vóór en na de massademonstraties van MOVICE op 6 maart vermoord of bedreigd. Mensenrechtenorganisaties ontvingen in die periode ook bedreigingen via e-mail, naar verluidt van paramilitaire groepen.

"De bedreigingen en moorden die de marsen van vorig jaar tragisch verstoorden, mogen niet herhaald worden. Het legitiem recht van eenieder om vredevol te protesteren moet door de Colombiaanse autoriteiten gewaarborgd worden", zegt Marcelo Pollack van Amnesty International.

Amnesty International roept de Colombiaanse autoriteiten op om dit jaar de veiligheid van de organisatoren en deelnemers van de demonstraties op 6 maart te waarborgen. Ook de moorden en bedreigingen van vorig jaar, evenals alle mensenrechtenschendingen tegen mensenrechtenactivisten, vakbondsmensen en andere activisten moeten onpartijdig en doeltreffend onderzocht worden. Verantwoordelijken moeten voor het gerecht gebracht worden.

De demonstraties dit jaar focussen op het voortdurend probleem van buitengerechtelijke executies door de veiligheidstroepen. In de afgelopen jaren trachtten mensenrechtenorganisaties dit probleem onder de nationale en internationale aandacht te brengen. Als gevolg van hun werk om deze buitengerechtelijke executies en de straffeloosheid, die hiermee gepaard gaat, te onthullen, werden mensenrechtenactivisten met de dood bedreigd en werden ze publiekelijk bekritiseerd door regeringsambtenaren, die suggereerden dat hun werk deel uitmaakt van een guerrillastrategie om de veiligheidstroepen in diskrediet te brengen.

Achtergrondinformatie

Het Colombiaans gewapend conflict speelt reeds meer dan 40 jaar de veiligheidstroepen en de paramilitairen uit tegen de guerrillagroepen. De burgerbevolking is het belangrijkste slachtoffer van het conflict, waarbij beide zijden herhaaldelijk weigeren om het recht van de burgers te respecteren om niet in de vijandelijkheden te worden betrokken. Alle vechtende partijen – de veiligheidstroepen, paramilitairen en guerrillagroepen – zijn verantwoordelijk voor systematische en wijdverspreide misbruiken en schendingen van het internationaal humanitair recht.

Lees ook

Meer nieuws