Afbeelding
Asia Bibi veilig in Canada aangekomen
Goed nieuws

Asia Bibi veilig in Canada aangekomen

15 mei 2019

Asia Bibi, de 54-jarige christelijke vrouw uit het overwegend islamitische Pakistan die ter dood veroordeeld was wegens godslastering, heeft het land mogen verlaten en is in Canada herenigd met haar gezin.

Bibi werd in november 2010 ter dood veroordeeld wegens belediging van de profeet Mohammed. Ze zou dat gedaan hebben nadat ze een collega-landarbeider een glas water had aangeboden. Die weigerde dat en zei dat hij dat deed vanwege het feit dat het water “onrein” was, omdat Bibi een christen is.

Gebrek aan bewijs

Op 31 oktober 2018, drie jaar na haar hoger beroep sprak het Hooggerechtshof van Pakistan Bibi vrij, op grond van gebrek aan bewijs. De uitspraak was de aanleiding voor gewelddadige protesten in grote steden in Pakistan. Het Hooggerechtshof besloot daarop op zijn vonnis te heroverwegen. Op 29 januari van dit jaar oordeelde het Hooggerechtshof definitief in Asia’s voordeel.

Oproep Amnesty

De Pakistaanse blasfemiewetgeving is berucht om haar vaagheid en strenge straffen. Mensen kunnen veroordeeld worden op grond van weinig of zelfs helemaal geen bewijs. Amnesty blijft zich inzetten voor het intrekken van de huidige blasfemiewetten in Pakistan en vindt dat eventuele nieuwe wetgeving aan internationale normen moet voldoen.

Amnesty voerde wereldwijd actie voor Bibi en is iedereen die haar gesteund heeft enorm dankbaar.

Lees ook

Meer nieuws