Afbeelding
Argentinië: vijftienjarige krijgt toestemming voor abortus
Goed nieuws

Argentinië: vijftienjarige krijgt toestemming voor abortus

01 april 2010

Een 15-jarig meisje, dat gedurende jaren verkracht werd door haar stiefvader en daardoor zwanger raakte, heeft nu toch toestemming gekregen om een abortus te ondergaan.

Het ziekenhuis waar het meisje oorspronkelijk te rade ging, weigerde de zwangerschap af te breken omdat het volgens hen geen uitzonderingsgeval betrof zoals beschreven in het Argentijnse Strafwetboek. In Argentinië wordt abortus enkel toegestaan in uitzonderlijke gevallen wanneer het leven of de gezondheid van de vrouw in gevaar is.

Toen het meisje ontdekte dat ze zwanger was, deed ze aangifte van de verkrachtingen. Een commissie van artsen verklaarde dat een abortus op dat moment nog medisch mogelijk was. Een vrederechter verwierp het abortusverzoek echter omdat volgens hem de rechten van de foetus zwaarder weegden dan de rechten op leven en gezondheid van het meisje.

In beroep kreeg het meisje toch de toelating voor de abortus die ze uiteindelijk op 20 maart onderging. Er loopt momenteel nog een onderzoek naar het misbruik door de stiefvader.

Amnesty International meent dat het weigeren van een veilige, legale abortus na een verkrachting een schending van de mensenrechten inhoudt. Vrouwen die al hebben geleden onder de verkrachting, worden zo opnieuw slachtoffer gemaakt. Amnesty International meent bovendien dat de tussenkomst van het gerecht ongegrond is. Zoals ook blijkt uit dit geval, zorgt de juridische tussenkomst voor een ontoelaatbare vertraging van de beslissing over en uiteindelijke uitvoering van de abortus.

Achtergrondinformatie:Teenage rape survivor denied abortion

Lees ook

Meer nieuws