Argentijnse Belén officieel vrijgesproken

Argentijnse Belén officieel vrijgesproken

Goed nieuws

Op 27 maart heeft het Hooggerechtshof van de provincie Tucumán in Noord-Argentinië unaniem besloten om Belén vrij te spreken, de 27-jarige jonge vrouw die na een miskraam in een openbaar ziekenhuis was veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar.

Op 21 maart 2014 ging Belén naar het openbare Avellaneda-ziekenhuis in San Miguel de Tucumán met klachten over buikpijn. Omdat ze zware bloedingen had werd zij doorverwezen naar een gynaecoloog. Die vertelde haar dat ze een miskraam had gehad na een zwangerschap van ongeveer 22 weken. Belén zei dat ze zelfs niet wist dat ze zwanger was.

Het ziekenhuispersoneel vond later een foetus in de badkamer en klaagde Belén bij de politie aan met de bewering – niet gesteund door enige DNA-analyse ‑ dat dit Belén's "zoon" was. Toen Belén na de operatie in haar bed wakker werd, stonden verschillende politieagenten rondom haar en werd ze onderworpen aan een onderzoek "van haar intieme lichaamsdelen", wat neerkomt op een wrede, onmenselijke en/of onterende behandeling. Overeenkomstig het internationaal recht en de internationale standaarden is openbaarmaking van persoonlijke medische informatie zonder toestemming, onder meer aan politie en justitie, een schending van het recht op privacy.

Kort daarop werd Belén ervan beschuldigd zelf een vruchtafdrijving te hebben opgewekt en werd zij gedurende meer dan twee jaar in voorlopige hechtenis opgesloten. De derde kamer van het strafrechthof van Tucumán veroordeelde haar vervolgens in april 2016 tot een gevangenisstraf van acht jaar wegens moord.

Na een beroepsprocedure bij het Hooggerechtshof en een intense campagne van Amnesty International en partners daarvan, heeft het Hooggerechtshof van de provincie Tucumán op 27 maart unaniem besloten om Belén vrij te spreken, met het argument dat het bestreden arrest arbitrair was omdat de schuld van Belén onvoldoende was bewezen. 

Logo Amnesty International

Amnesty International Vlaanderen vzw
Goffartstraat 32
1050 Brussel

 

 

Ingang en onthaal:
Waversesteenweg 169
1050 Brussel
T: +32 2 669 37 37
onthaal@amnesty-international.be
Rek. nr. BE11 5230 8012 9048
Ondernemingsnr. BE 0418.308.243
RPR Brussel

 

 

 

hier niet op duwen