Afbeelding
Amnesty's reactie op UN MENAMAIS onderzoek rond seksueel geweld in België
Persbericht

Amnesty's reactie op UN MENAMAIS onderzoek rond seksueel geweld in België

17 juni 2021

Naar aanleiding van de publicatie van de resultaten van het UN MENAMAIS onderzoek naar seksueel geweld in België, gevoerd door o.a. de Universiteit Gent, wijst Amnesty International nogmaals op de hoge prioriteit die de federale, gemeenschaps- en gewestelijke regeringen moeten toekennen aan de bestrijding van dit geweld.

De cijfers uit dit onderzoek zijn onrustwekkend en tonen het belang van Amnesty’s petitie-eisen uit de campagne tegen seksueel geweld.

Amnesty International benadrukt dat de hoge straffeloosheid bestreden moet worden en de statistische gegevens moeten worden gepubliceerd, met inbegrip van het percentage veroordelingen voor verkrachting. De organisatie beklemtoont tevens het belang van versterking van de basis- en voortgezette opleiding van eerstelijnsactoren, waaronder politiefunctionarissen en rechters, alsmede van het verzamelen van gegevens naar geslacht, teneinde de uitvoering van een doeltreffend preventiebeleid te waarborgen.

Daarnaast blijft Amnesty inzetten op bewustmakingscampagnes en volgt de organisatie de verdere uitbreiding van de Zorgcentra na Seksueel Geweld op de voet. Het hoge aantal slachtoffers van seksueel geweld en de bevindingen uit het rapport bevestigen nogmaals dat iedereen slachtoffer kan worden van seksueel grensoverschrijdend gedrag, ongeacht leeftijd, gender en afkomt, en dat bepaalde groepen nog kwetsbaarder zijn dan anderen. De juiste hulp aanbieden aan álle slachtoffers is cruciaal en om dat pad vrij te maken is het alom bekendmaken van de beschikbare hulpbronnen primordiaal.

"Dit alles kan uiteraard niet zonder voldoende middelen; daarom vragen wij nogmaals om de vaststelling van een specifiek, toereikend, transparant en duurzaam budget om de doeltreffendheid te garanderen van deze strijd, op korte en lange termijn, tegen seksueel geweld, waarvan premier Alexander De Croo ons heeft verzekerd dat het een prioriteit is voor zijn regering", besluit Wies De Graeve.

Amnesty International rekent er daarom op dat het nieuwe Nationale Actieplan ter bestrijding van alle vormen van gendergerelateerd geweld (NAP), dat momenteel wordt voorbereid, concrete en voldoende gebudgetteerde maatregelen zal bevatten om het - door België ondertekende en geratificeerde - Verdrag van Istanbul van de Raad van Europa, een bindend Europees instrument dat staten ertoe wil verplichten geweld tegen vrouwen te bestrijden, volledig uit te voeren.

Wil jij ook een verschil maken? Onderteken onze petitie tegen seksueel geweld!

Lees ook

Meer nieuws