Afbeelding
Autem odio rusticus. Enim interdico suscipit typicus.
Persbericht

Amnesty zoekt activisten op Open Doek

23 april 2009

Op 24 april 2009 opent filmfestival Open Doek voor de 17de keer haar deuren in Utopolis Turnhout. Voor het vijfde jaar op rij is ook Amnesty International van de partij.

De mensenrechtenorganisatie verzorgt enkele inleidingen bij films en gaat actief op zoek naar mensenrechtenactivisten tussen de bezoekers.

Cine Klap

Open Doek vertoont al jaren inspirerende films die je kijk op de wereld verbreden. In het aanbod zitten veel films en documentaires waarin mensenrechten prominent naar voor geschoven worden. Amnesty International mag dus niet ontbreken op het festival.
Sommige films dagen uit tot debat of vragen iets meer duiding. Daarom stuurt Amnesty enkele specialisten op pad om een aantal films in te leiden:

  • Le sel de la mer vertelt het verhaal van twee Palestijnse twintigers die samen door Israël reizen. De strikte regels en beperkingen waarmee Palestijnen dagelijks rekening moeten houden, worden aangrijpend in beeld gebracht. Pieter Stockmans, coördinator van Amnesty’s landenteam Israël/Palestina die de regio al meermaals bezocht, leidt deze film in op dinsdag 28 april om 20u00 en woensdag 29 april om 22u15.
  • For a moment, freedom is een politieke aanklacht tegen het migratiebeleid van de EU. De regisseur werkte zeven jaar aan de film. Het is dan ook een heel intieme en intense prent geworden.
    Carmen Dupont, medewerker asiel en migratie van Amnesty International, zal deze film toelichten op donderdag 30 april, 18u00.
  • Burma VJ – Reporting from a closed country is hoofdzakelijk samengesteld uit beeldmateriaal dat geschoten is door een groepje onverschrokken Birmese journalisten. Op gevaar van eigen leven filmden ze de bloedige repressie van de protesten in het najaar van 2007.
    Lore van Welden, Amnesty’s woordvoerster, komt Burma VJ inleiden op donderdag 30 april om 20.00u.
    Geert Hoste strijdt samen met Amnesty International tegen mensenrechten-schendingen in Myanmar. Hij bekeek Burma VJ en beschreef zijn indrukken in een korte blog op www.opendoek.be

Amnesty in actie

Ook buiten de filmzaal worden de festivalbezoekers geconfronteerd met Amnesty International. De organisatie gaat tijdens Open Doek op zoek naar geëngageerde mensen die zich belangeloos willen inzetten voor de mensenrechten. Mensenrechtenactivisten zijn immers broodnodig – zelfs wie maar een beetje tijd kan investeren, kan toch zijn steentje bijdragen aan meer respect voor de mensenrechten. Mensen kunnen zich op verschillende manieren inzetten voor Amnesty: brieven schrijven, lid worden van een lokale Amnestygroep, handtekeningen verzamelen, flyeren, stickers verkopen, een stand bemannen op zomerfestivals, financieel steunen, enzovoort.

Sing for Darfur benefietvoorstelling

Op 1 mei gaat de film 'Sing for Darfur' in première. De opbrengst wordt geschonken aan een project dat filmmakers uit Soedan steunt. De film is een echte aanrader! Een conversatie over ‘ons’ en Darfur. Niet opgenomen in Darfur en geen documentaire. Het zinderende ritme van een tiental mensen in Barcelona, allemaal druk met zichzelf bezig op de dag van een groot benefietconcert: Sing for Darfur. Met deze mooie zwart-wit film wil Johan Kramer de kijker een komische maar ook confronterende spiegel voor houden. De voorstelling van 1 mei wordt ingeleid door de regisseur zelf en muzikaal omlijst door de band die de soundtrack van de film maakte.

Amnesty Award 2008 op canvas

Sous les bombes, de winnaar van de Amnesty Award 2008, wordt op 10 mei 2009 in première op Canvas getoond. Sous Les Bombes is het aangrijpende verhaal van een radeloze vrouw op zoek naar haar zoontje in een verwoest Beiroet.

De jury was onder de indruk van de manier waarop dit aangrijpende verhaal de abstractie van de dagelijkse, bijna banale nieuwsbeelden van verwoestende oorlogen zeer concreet maakt. “De sfeer en vertolkingen in Sous Les Bombes zijn even authentiek als de werkelijke trauma's van Libanon en haar bevolking.”

Lees ook

Meer nieuws