Amnesty vraagt Belgische Voetbalbond om actie te ondernemen in Qatar

Amnesty vraagt Belgische Voetbalbond om actie te ondernemen in Qatar

Persbericht

Amnesty International had een onderhoud met François De Keersmaecker, voorzitter van de Koninklijke Belgische Voetbalbond.

Meneer De Keersmaecker was erg ontvankelijk voor de eisen van de mensenrechtenorganisatie in het kader van de voorbereidingen van het WK voetbal in Qatar.

Amnesty benadrukte tijdens het gesprek dat de FIFA veel meer moet doen om uitbuiting bij arbeidsmigranten te voorkomen en de Qatarese autoriteiten meer onder druk moet zetten om de wetgeving aan te passen. Amnesty hoopt dat de Belgische Voetbalbond deze bezorgdheden zal aankaarten tijdens internationale bijeenkomsten van de FIFA.

“Na de publicatie van een vernietigend Amnesty-rapport eind maart, kondigde de FIFA de oprichting aan van een nieuw orgaan dat toezicht moet houden op de arbeidsomstandigheden in de stadions. Het is een eerste bemoedigende stap, maar er moet veel meer gebeuren,” zegt Han Verleyen, waarnemend directeur van Amnesty International Vlaanderen. “We zijn erg tevreden dat de Belgische Voetbalbond aandacht heeft voor onze bekommernissen. We hopen dan ook dat de bond zijn invloed maximaal tegenover de FIFA zal laten gelden.”

Uit het Amnesty-rapport van 31 maart blijkt dat buitenlandse arbeiders die werken aan de bouw van het Khalifa International Stadium in Doha het slachtoffer zijn van systematisch misbruiken: misleidende informatie over loon en werk, krappe en onhygiënische accommodatie, achterstallige lonen en inbeslagname van paspoorten.

De kern van het uitbuitingsprobleem in Qatar is het kafala-systeem waardoor buitenlandse werknemers niet van werk kunnen veranderen of het land verlaten zonder de toestemming van hun werkgever.

hier niet op duwen