Amnesty viert verjaardag en werk van Saudische vrouwenrechtenactiviste

Amnesty viert verjaardag en werk van Saudische vrouwenrechtenactiviste

Persbericht

Op woensdag 31 juli viert Loujain al-Hathloul haar dertigste verjaardag in een Saudische gevangeniscel. Ze werd opgesloten en gefolterd omdat ze vreedzaam campagne voerde voor vrouwenrechten. Dertig vrouwelijke Amnesty-supporters eren morgen haar werk met een symbolische actie voor de Saudische ambassade in Brussel.

In mei 2018 werd Loujain al-Hathloul samen met verschillende andere activistes gearresteerd omdat ze zich jarenlang verzette tegen het rijverbod voor vrouwen en het discriminerende voogdijsysteem in Saudi-Arabië. Een maand later, op 24 juni, werd het rijverbod opgeheven, maar Loujain en andere vrouwenrechtenverdedigers die dat mogelijk maakten, zitten vandaag nog steeds in de cel.

“Koning Salman en kroonprins Bin Salman streven naar economische en sociale hervormingen in hun land, maar de reeds genomen stappen kunnen de aanhoudende mensenrechtenschendingen en repressie tegen mensenrechtenactivisten amper verhullen”, zegt Lore Van Welden, woordvoerder van Amnesty International Vlaanderen.

Dertig vrouwelijke Amnesty-activistes trekken morgen naar de Saudische ambassade in Brussel om de dertigste verjaardag van Loujain in de kijker te zetten. Zo willen ze de inzet van Loujain voor vrouwenrechten eren en haar vrijlating eisen. 

“Loujain en andere activistes horen niet thuis in de gevangenis. Deze vrouwen zijn de werkelijke stuwende kracht achter verandering in Saudi-Arabië. In plaats van hen op te sluiten en monddood te maken, zouden de Saudische autoriteiten hen moeten betrekken bij het hervormingsproces.”

PRAKTISCH
- Wanneer? Woensdag 31 juli 2019 om 1Ou30.
- Wat? 3O vrouwelijke Amnesty-activistes voeren actie n.a.v. de 30e verjaardag van Loujain al-Hathloul. Slogans op hun T-shirts verwijzen specifiek naar haar vrouwenrechtenwerk.
- Waar? Saudische ambassade, Franklin Rooseveltlaan 45, Brussel.

Amnesty International organiseert de actie aan de Saudische ambassade samen met Arab Women’s Solidarity Association Belgium.

Eis de vrijlating van Saudische vrouwenrechtenactivistes

hier niet op duwen