
Amnesty reageert op uitspraken De Wever over Internationaal Strafhof
Gisteren (3 april 2025) suggereerde de Belgische premier Bart De Wever in een interview met de VRT dat de Israëlische premier Benyamin Netanyahu, tegen wie een arrestatiebevel is uitgevaardigd door het Internationaal Strafhof (ICC), niet gearresteerd zou worden als hij naar België zou komen. Amnesty International roept de federale regering op om helderheid te verschaffen over de Belgische houding ten aanzien van het Internationaal Strafhof, de strijd tegen straffeloosheid en het internationaal recht.
“Premier De Wevers volstrekt onnodige en onaanvaardbare uitspraken over een hypothetische arrestatie van Israëls premier Netanyahu, negeren de verplichtingen van België en zouden kunnen duiden op een erg kwalijke koerswijziging voor ons land,” aldus Wies De Graeve, directeur van de Vlaamse afdeling van Amnesty International.
“De premier geeft te kennen dat, wat hem betreft, sommige mensen boven de Belgische en de internationale regels staan en straffeloos weg mogen komen met de meest ernstige misdrijven. Dat is zeer betreurenswaardig en zaait twijfel over de koers van het gevoerde Buitenlandse Beleid – dat al decennialang prioriteit geeft aan de strijd tegen straffeloosheid. Het lijkt bovendien in tegenspraak met het regeerakkoord.”
Volgens Amnesty International is De Wevers positie verre van onschuldig: “Benjamin Netanyahu, Vladimir Poetin en anderen tegen wie arrestatiebevelen van het Strafhof zijn uitgevaardigd, zullen dergelijke uitspraken en de houding van landen als Hongarije en de Verenigde Staten, met genoegen aangrijpen in hun strategie die bedoeld is om het Hof en de tegen hen uitgevaardigde arrestatiebevelen te ondermijnen.”
Amnesty roept de regering op om helderheid te verschaffen: “De regering moet, in woord en daad, herbevestigen dat de strijd tegen straffeloosheid prioritair is en dat niemand – ook niet premier Netanyahu of president Poetin – boven de wet staat.”
Achtergrond
Israël begaat een genocide tegen Palestijnen in Gaza. Israël heeft meer dan 50.140 Palestijnen gedood, onder wie meer dan 15.600 kinderen, en bijna 114.000 mensen zijn gewond geraakt. Israël heeft 1,9 miljoen Palestijnen in Gaza met geweld op de vlucht gejaagd. De hele bevolking worstelt al meer dan een maand met een toename van ziektes en hongersnood als gevolg van Israëls onwettige belegering. Broodnodige humanitaire hulp naar Gaza wordt nu volledig geblokkeerd. Eerder deze week kondigde premier Netanyahu aan dat hij grondgebied zou “innemen” om Gaza te “verdelen”.
Alle andere staten hebben een historische verantwoordelijkheid om de genocide te stoppen, om verder lijden te vermijden en te zorgen dat de verantwoordelijken voor internationale misdaden in het kader van het conflict verantwoording moeten afleggen.
In november 2024 vaardigde het Internationaal Strafhof (ICC) arrestatiebevelen uit tegen Benjamin Netanyahu (de premier van Israël); Yoav Gallant (voormalig Israëlisch minister van Defensie) en Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri (beter bekend als Deif en commandant van de al-Qassam brigades). Ze worden alle drie gezocht voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid. Premier Netanyahu wordt verdacht van het gebruik van uithongering als oorlogsmethode, het opzettelijk aanvallen van burgers, de misdaden tegen de mensheid van moorden en vervolging, en andere onmenselijke daden.
Begin april 2025 nodigde de Hongaarse premier Viktor Orbán de Israëlische premier Benjamin Netanyahu uit voor een bezoek aan zijn land en kondigde aan Hongarije terug te trekken uit het Statuut van Rome - het verdrag waarmee het Internationaal Strafhof werd opgericht. Deze betreurenswaardige aankondiging verandert niets aan de verplichting die op Hongarije rust om Benjamin Netanyahu te arresteren.
Het federale regeerakkoord stelt dat de regering De Wever “krachtig de internationale orde, geworteld in internationaal recht en multilaterale akkoorden” zou verdedigen. De regering neemt zich ook voor “de strijd tegen straffeloosheid [te intensiveren] door onder meer te werken aan effectieve vervolging van oorlogsmisdaden, misdaden tegen de mensheid en genocide (…).” In Amnesty’s initiële respons op het regeerakkoord waarschuwde de organisatie tegen dubbele standaarden bij het uitvoeren van deze lovenswaardige plannen.