Amnesty overhandigt 37.000 handtekeningen voor de terdoodveroordeelde Saoedi Ali al-Nimr

Amnesty overhandigt 37.000 handtekeningen voor de terdoodveroordeelde Saoedi Ali al-Nimr

Persbericht

Vandaag overhandigde Amnesty International een petitie voor de terdoodveroordeelde Ali al-Nimr aan de Saoedische ambassade in Brussel. Bijna  37.000 mensen ondertekenden deze petitie.

Het is vandaag twee jaar geleden dat Ali ter dood werd veroordeeld voor een reeks strafbare feiten, zoals het aanvallen van veiligheidstroepen en het plegen van gewapende overvallen. Hij was net 17 toen hij werd gearresteerd.  Het internationaal recht verbiedt het gebruik van de doodstraf voor minderjarige daders. 

Ali werd bovendien ter dood veroordeeld op basis van ‘bekentenissen’ die door foltering  zouden verkregen zijn. Hij is een schrijnend voorbeeld van het willekeurig gebruik van de doodstraf na een schaamteloos proces waarin internationale mensenrechtennormen aan de laars worden gelapt.

“Ali bracht al twee jaar door in de dodencel. Saoedi-Arabië zou zijn veroordeling meteen moeten vernietigen en een nieuw proces opstarten, volledig in lijn met het internationaal recht,” zegt Danielle Hennaert, beleidsverantwoordelijke van Amnesty International Vlaanderen.

Naast Ali werd er met deze petitie ook actie gevoerd voor Abdullah al Zaher en Dawood al-Marhoon. Ook zij werden ter dood veroordeeld na een oneerlijk proces voor feiten die ze zouden gepleegd hebben toen ze minderjarig waren.

Saoedi-Arabië zal in de eerste helft van dit jaar meer dan 100 mensen geëxecuteerd hebben als het land het huidige tempo aanhoudt. Minstens 94 executies werden dit jaar al uitgevoerd. In 2015 werden in Saoedi-Arabië minstens 158 mensen geëxecuteerd, het hoogste cijfer sinds 1995.

“Executies in Saoedi-Arabië namen de afgelopen twee jaar alsmaar toe en deze verschrikkelijke trend lijkt zich alleen maar verder te zetten” zegt Danielle Hennaert.

Deze toenemende trend is nog meer verontrustend gezien de pervasieve gebreken in de wetgeving.  Men wordt routineus ter dood veroordeeld na flagrant oneerlijke processen.  “De Saoedische autoriteiten moeten geen beroep meer doen op deze wrede en onmenselijke straf en onmiddellijk een officieel moratorium op executies instellen.”

hier niet op duwen